Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
25.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ προστατεύει 11 νέες γεωγραφικές ενδείξεις από την Κεντρική Αμερική

ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ προστατεύει 11 νέες γεωγραφικές ενδείξεις από την Κεντρική Αμερική
spot_img

Η ΕΕ και οι κεντροαμερικανοί εταίροι της γιόρτασαν πριν λίγες ημέρες τη 10η επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Κεντρικής Αμερικής.

Στο ετήσια Επιτροπή Σύνδεσης, η ΕΕ, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα και ο Παναμάς συμφώνησαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συμφωνία προστατεύοντας έντεκα νέες γεωγραφικές ενδείξεις από την Κεντρική Αμερική απευθείας στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αυτό αντικατοπτρίζει το συμφέρον των μερών να προστατεύσουν την τοπική γνώση και τα προϊόντα διατροφής υψηλής ποιότητας και να τονώσουν την αγροτική ανάπτυξη. Είναι η πρώτη φορά που οι γεωγραφικές ενδείξεις προστίθενται στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής μετά την αρχική απόφαση για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο της συμφωνίας. Κάλυπτε μέχρι τότε 9 γεωγραφικές ενδείξεις από την Κεντρική Αμερική και 116 γεωγραφικές ενδείξεις από την ΕΕ.

Τα νέα προστατευόμενα προϊόντα περιλαμβάνουν πέντε κόκκους καφέ υψηλής ποιότητας από το Ελ Σαλβαδόρ: Café AlotepecCafé Bálsamo QuezaltepecCafé Bálsamo QuezaltepecCafé CacahuatiqueCafé ChichontepecCafé Tecapa Chinameca, καθώς και τον καφέ Tarrazú από την Κόστα Ρίκα. Αυτές οι δύο χώρες είναι σημαντικοί προμηθευτές καφέ παγκόσμιας κλάσης στην ΕΕ.

Ο κατάλογος των νέων προστατευόμενων προϊόντων καλύπτει επίσης άλλα εμβληματικά προϊόντα διατροφής από το Ελ Σαλβαδόρ: το Camarón Bahía de Jiquilisco, μια γαρίδα από τον κόλπο του Jiquilisco· Chaparro, ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται με κόκκους λευκού αραβοσίτου που έχουν υποστεί ζύμωση και χυμό ζαχαροκάλαμου. Γιόκοτε Μπαρόν Ρόχο Σαν Λορέντζο, ένα μικρό φρούτο. Λορόκο Σαν Λορέντζο, ένα λαχανικό. και το Pupusa de Arroz de Olocuilta, ένα παχύ γεμάτο flatbread φτιαγμένο με ρυζάλευρο, μια ειδική παραλλαγή του εμβληματικού εθνικού τροφίμου του Ελ Σαλβαδόρ “pupusa”. Αυτά τα έντεκα προϊόντα θα προστατεύονται στην ΕΕ από απομιμήσεις και σφετερισμούς. Και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία αξιολόγησης πιθανών αιτήσεων για την προστασία πρόσθετων γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι κύριες εισαγωγές της ΕΕ από την Κεντρική Αμερική είναι τροπικά φρούτα, ξηροί καρποί και μπαχαρικά, καφές, τσάι, φοινικέλαια και φοινικοπυρηνέλαια, φυτικά προϊόντα και βολβοί, ρίζες και ζώντα φυτά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κεντρικής Αμερικής, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Κεντρική Αμερική στην ΕΕ αυξήθηκαν από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 – μια αύξηση 44%. Πάνω από το 50% των εξαγωγών από την Κόστα Ρίκα προς την ΕΕ είναι αγροδιατροφικά προϊόντα, ενώ για το Ελ Σαλβαδόρ, τα αγροδιατροφικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των εξαγωγών τους προς την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων από αυτές τις δύο χώρες της ΕΕ μπορεί να προσθέσει αξία σε αυτά τα προϊόντα στην ενιαία αγορά της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επιβίωση των γεωργών στην Κεντρική Αμερική και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όταν συνήφθη η συμφωνία, πριν από 10 χρόνια, συμφωνήθηκε ότι η Κεντρική Αμερική θα αναπτύξει περαιτέρω το σύστημά της για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Και τα δύο μέρη εξέφρασαν σε κοινή δήλωση την πρόθεσή τους να διευρύνουν τον αριθμό των γεωγραφικών ενδείξεων από την Κεντρική Αμερική που προστατεύονται μόλις μπορέσουν να καταχωριστούν νέα προϊόντα. Οι σημερινές προσθήκες εκπληρώνουν αυτόν τον στόχο και προετοιμάζουν το έδαφος για την προσθήκη περαιτέρω προϊόντων για προστασία στο πλαίσιο της συμφωνίας στο μέλλον.

Ιστορικό

Τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ αποσκοπούν στην προστασία των ονομασιών συγκεκριμένων προϊόντων για την προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Πρόκειται για μία από τις μεγάλες επιτυχίες της ευρωπαϊκής γεωργίας, με περισσότερες από 3.300 ονομασίες της ΕΕ να έχουν καταχωριστεί είτε ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) είτε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Περισσότερες από 1.500 γεωγραφικές ενδείξεις που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ προστατεύονται επί του παρόντος εντός της ΕΕ, κυρίως χάρη σε διμερείς συμφωνίες όπως αυτή με την Κεντρική Αμερική.

Κατάλογος 11 νέων γεωγραφικών ενδείξεων από το Ελ Σαλβαδόρ και την Κόστα Ρίκα

ΧώραΌνομαΠροϊόντα
Κόστα ΡίκαTarrazúΚαφές
Ελ ΣαλβαδόρCafé AlotepecΚαφές
Ελ ΣαλβαδόρCafé Bálsamo QuezaltepecΚαφές
Ελ ΣαλβαδόρCafé CacahuatiqueΚαφές
Ελ ΣαλβαδόρCafé ChichontepecΚαφές
Ελ ΣαλβαδόρCafé Tecapa ChinamecaΚαφές
Ελ ΣαλβαδόρCamarón Bahía de JiquiliscoΓαρίδα
Ελ ΣαλβαδόρChaparroΟινοπνευματώδη
Ελ ΣαλβαδόρJocote Barón Rojo San LorenzoΦρέσκα φρούτα
Ελ ΣαλβαδόρLoroco San LorenzoΦρέσκα λαχανικά
Ελ ΣαλβαδόρPupusa de Arroz de OlocuiltaΣτρογγυλή επίπεδη χοντρή τορτίγια ρυζιού

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο