Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Πορτογαλικές αρχές “σάρωσαν” κακάο και σοκολάτα – Διώξεις, πρόστιμα και λουκέτα

ΑρχικήΝέαΟι Πορτογαλικές αρχές "σάρωσαν" κακάο και σοκολάτα - Διώξεις, πρόστιμα και λουκέτα
spot_img

Η Αρχή Τροφίμων και Οικονομικής Ασφάλειας (ASAE) της Πορτογαλίας, πραγματοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρήσεις επιθεώρησης σε ολόκληρη τη χώρα, στους κλάδους του κακάο, της σοκολάτας και των δίθυρων μαλακίων.

Ο πρώτος κύκλος εφόδων, είχε στόχο την επαλήθευση της συμμόρφωση των εταιρειών του κλάδου με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για τη δραστηριότητα παραγωγής προϊόντων κακάο και σοκολάτας.

Ως αποτέλεσμα της δράσης, ελέγχθηκαν 55 οικονομικοί φορείς, κινήθηκαν 11 διώξεις διοικητικού αδικήματος, επισημαίνοντας ως κύριες παραβάσεις, τις ελλείψεις απαιτήσεων, την απουσία διαδικασιών που βασίζονται στις αρχές του HACCP, τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες που αφορούν τις θεμιτές πρακτικές πληροφορίες, την μη ύπαρξη πυροσβεστήρων ή άλλου εξοπλισμού ασφάλειας, μεταξύ άλλων.

Επιβλήθηκε επίσης μερική αναστολή της δραστηριότητας και κατασχέθηκαν 120 kg τρόφιμα και 6.770 μονάδες συσκευασίας/ετικέτες για κακή χρήση, δηλαδή τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες περί ορθής πληροφορίας, συνολικής αξίας 2.200,00 € περίπου.

Η δεύτερη σειρά επιθεωρήσεων της ASAE, είχε στόχο τον έλεγχο επεξεργασίας και διακίνησης ζώντων δίθυρων μαλακίων (MBV), στον δήμο Grândola. Κατά τη διάρκεια της δράσης, κατέστη δυνατό να επαληθευτεί ότι ένας από τους οικονομικούς φορείς επεξεργαζόταν ζώντα δίθυρα μαλάκια παράνομα, καμουφλαρισμένα και χωρίς την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Στη συνέχεια, εντοπίστηκε δεύτερος οικονομικός φορέας, ο οποίος στην κατάθεσή του ανέφερε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τις τεχνικο-λειτουργικές συνθήκες και την ιχνηλασιμότητα του εμπορεύματος. Τα εν λόγω ζώντα δίθυρα μαλάκια διατέθηκαν στη συνέχεια στο εμπόριο σε τρίτους οικονομικός φορείς (ιχθυοπωλεία) όπου, εκτός από την πώληση των MBV, εμπορευόταν επίσης προϊόντα υδατοκαλλιέργειας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, επιθεωρήθηκαν 3 οικονομικοί φορείς, ασκήθηκαν 2 ποινικές διώξεις και διαπιστώθηκαν 3 διοικητικά αδικήματα. Από αυτά, οι κύριες παραβάσεις αφορούν παραποίηση εγγράφων, απάτη σε εμπορεύματα λόγω έλλειψης ιχνηλασιμότητας σε τρόφιμα, τη διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση MBV χωρίς προϋποθέσεις / τυπικές νομικές απαιτήσεις και την ίδρυση εγκατάστασης χωρίς τίτλο δραστηριότητας υδατοκαλλιέργειας. Επίσης επιβλήθηκε η αναστολή δραστηριότητας των μη αδειοδοτημένων χώρων και κατασχέθηκαν περίπου 200 έγγραφα και διάφορα υλικά, 400 κιλά ζώντα δίθυρα μαλάκια και 15 κιλά ψάρια, συνολικής αξίας περίπου 5.100,00€.

Για τη διατήρηση της φύσης και του περιβάλλοντος, κατασχέθηκαν ζωντανά δίθυρα μαλάκια επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η ΑΣΑΕ επιβλέπει το παράνομο εμπόριο ζωντανών μπιβαλβεμόλων

Η ASAE δηλώνει πως θα συνεχίσει να διενεργεί επιθεωρήσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια, υπέρ ενός υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των οικονομικών φορέων, για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας των καταναλωτών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα