ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΦαμπουμίνη: Η νέα vegan εναλλακτική στην πρωτεΐνη του αυγού

Φαμπουμίνη: Η νέα vegan εναλλακτική στην πρωτεΐνη του αυγού

2 λεπτά ανάγνωσης

Η start-up εταιρεία παραγωγής τροφίμων Fabumin, ανακαλύπτει μια ομώνυμη, vegan και χωρίς αλλεργιογόνα εναλλακτική για την πρωτεΐνη του αυγού.

Το αυγό λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος σε πολλά μείγματα τροφών, όπως το παγωτό που έχει ως βάση του τα ασπράδια. Αυτή η ικανότητα του αυγού οφείλεται στην αλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αυτό και προκαλεί αυτή την “συννεφένια” υφή τους κατά την ανάδευση. Σκεφτείτε πως χάρη σε αυτή την πρωτεΐνη, η μαρέγκα γίνεται αφράτη. Ωστόσο, οι εναλλακτικές δίαιτες χωρίς κρέας και ζωικά προϊόντα, όπως η vegan, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και οι εναλλακτικές αυτών κατακλύζουν την αγορά τροφίμων, αποφέροντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

- Advertisement -

Βάσει αυτής της λογικής, είναι απαραίτητο να βρεθεί και μια εναλλακτική πρωτεΐνη αυγού που να πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις ως συνδετικό συστατικό, αλλά χωρίς το αυγό (και τη salmonella του…). Αυτό  το κενό αποφάσισε να καλύψει και η Adi Yehenzkeli, μια vegan παραγωγός τροφίμων με περιβαλλοντικές ανησυχίες για το αντίκτυπο της αλβουμίνης και των αυγών στο περιβάλλον, καθώς για την παραγωγή ενός μόνο αυγού, απαιτούνται 30 λίτρα νερό και απελευθερώνονται 230 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Η Yehenzkeli, λοιπόν, μαζί με το συνεργάτη της στην start-up εταιρεία τους, τη Fabumin ανακάλυψαν μια εναλλακτική της αλβουμίνης, στην οποία έδωσαν επίσης το όνομα Fabumin.

Tι είναι η φαμπουμίνη

H Fabumin (φαμπουμίνη) ή αλλιώς aquafaba, αποτελεί μια πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, η οποία προέρχεται από ένα κάπως ανορθόδοξο προϊόν: το νερό που περισσεύει από τα όσπρια, ιδίως τα κονσερβοποιημένα. Αυτό το νερό, συνήθως, καταλήγει να πετιέται. Αλλά η start-up του έδωσε νέα ζωή και σκοπό, δίνοντας, παράλληλα μια λύση τόσο στους ανθρώπους που κάνουν εναλλακτικές δίαιτες χωρίς ζωικά προϊόντα και σε αυτούς που υποφέρουν από αλλεργίες σε πολλά συστατικά τροφίμων, όσο και στις ίδιες τις εταιρείες στη βιομηχανία τροφίμων που στοχεύουν να προσεγγίσουν αυτό το κοινό. Μάλιστα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση μονάδων μείωσης του νερού αυτού, προκειμένου να πωλείται μετέπειτα σε μορφή σκόνης, για να είναι πιο εύκολο στη χρήση, γράφει το Food Navigator.

- Advertisement -

Η start-up, Fubamin, στοχεύει να κατακτήσει τις αγορές στα επόμενα 5 χρόνια και να αποτελέσει το 1% της εναλλακτικής πώλησης αλβουμίνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στη διατροφή. Δύο φοιτητές από το πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια είχαν αναπτύξει ένα παγωτό vegan και χωρίς αλλεργιογόνα, χρησιμοποιώντας το aquafaba ως την πρώτη ύλη που θα αντικαθιστούσε τα ασπράδια αυγού.

- Advertisement -

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Οι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτό είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό στον κόσμο

Επιστήμονες του CDC κατέταξαν 41 φρούτα και λαχανικά με βάση την πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Μόνο ένα πήρε βαθμολογία 100

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας