Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το μεγάλο ταξίδι της σοκολάτας στο χρόνο

ΑρχικήPicksMust ReadΤο μεγάλο ταξίδι της σοκολάτας στο χρόνο
spot_img

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σοκολάτας σήμερα, γιορτάζουμε την ύπαρξή της με μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της.

Σήμερα , όλοι οι πιστοί σοκολατοφάγοι γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της σοκολάτας, όπως και κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου. Πλέον μπορούμε να απολαύσουμε σοκολάτα σε κάθε μορφή της και να τη βρούμε σε οποιοδήποτε κατάστημα. Αλλά πίσω από μια «ταπεινή» μπάρα σοκολάτας, κρύβεται μια μακρά ιστορία χρόνων, την οποία εμείς θα σας αφηγηθούμε εν συντομία.

Η απαρχή της σοκολάτας

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκίνησε 4000 χρόνια πριν, στην αρχαία Μεσοαμερική, δηλαδή το σημερινό Μεξικό, όπου βρέθηκαν τα πρώτα φυτά κακάο. Οι Ολμέκοι, ένας από τους πρώτους πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής, ήταν οι πρώτοι που μετέτρεψαν το φυτό κακάο σε σοκολάτα. Έπιναν τη σοκολάτα τους κατά τη διάρκεια τελετουργιών και τη χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Αιώνες αργότερα, οι Μάγια ύμνησαν τη σοκολάτα ως το ποτό των θεών, στη μορφή ενός παρασκευάσματος από καβουρδισμένους και αλεσμένους σπόρους κακάο αναμεμειγμένους με τσίλι, νερό και καλαμποκάλευρο που ονόμαζαν «xocolatl» (πικρό νερό). Επίσης, μέχρι τον 15ο αιώνα, οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους κόκκους κακάο ως νόμισμα. Πίστευαν ότι η σοκολάτα ήταν δώρο του θεού Quetzalcoatl και την έπιναν ως δροσιστικό ρόφημα, αφροδισιακό, ακόμη και για να προετοιμαστούν για πόλεμο.

Το ταξίδι στην Ισπανία

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πότε ήρθε η σοκολάτα στην Ισπανία. Ο θρύλος λέει ότι ο εξερευνητής Hernán Cortés έφερε σοκολάτα στην πατρίδα του το 1528, αφού την ανακάλυψε κατά τη διάρκεια αναζήτησης για χρυσό στην Αμερική, ερχόμενος σε επαφή με τους Αζτέκους. Όταν επέστρεψε εισήγαγε σπόρους κακάο στους Ισπανούς. Αν και εξακολουθούσε να σερβίρεται ως ποτό, η Ισπανική σοκολάτα αναμειγνυόταν με ζάχαρη και μέλι για να γλυκάνει την πικρή της γεύση. Η σοκολάτα έγινε γρήγορα δημοφιλής μεταξύ των πλουσίων και των πλουσίων, αλλά και των καθολικών μοναχών.

Η σοκολάτα σαγηνεύει την Ευρώπη

Μετά από έναν αιώνα, η σοκολάτα εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Το 1615, ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΓ’ παντρεύτηκε την Άννα της Αυστρίας, κόρη του Ισπανού βασιλιά Φίλιππου Γ’. Για να γιορτάσει την ένωση, έφερε δείγματα σοκολάτας στις βασιλικές αυλές της Γαλλίας.  Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, η σοκολάτα εμφανίστηκε σύντομα στη Βρετανία σε ειδικά «σπίτια σοκολάτας». Καθώς η τάση εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, πολλά έθνη δημιούργησαν τις δικές τους φυτείες κακάο σε χώρες κατά μήκος του ισημερινού.

Αλλαγή στη διαδικασία παραγωγής

Η παραγωγή σοκολάτας ήταν μια επίπονη, χειρωνακτική εργασία. Αλλά με τη Βιομηχανική Επανάσταση προ των πυλών, τα πράγματα επρόκειτο να αλλάξουν. Το 1828, η εφεύρεση του πιεστηρίου σοκολάτας έφερε επανάσταση στην παραγωγή της. Αυτή η καινοτόμος συσκευή θα μπορούσε να στύψει βούτυρο κακάο από καβουρδισμένους κόκκους, αφήνοντας πίσω του μια λεπτή σκόνη κακάο. Σταδιακά, οι βιομηχανίες σοκολάτας ανέμειξαν τη σκόνη αυτή με υγρά (έλαια, βούτυρα κ.α) και ζάχαρη και της έδωσαν τη σημερινή μορφή μπάρας. Και έτσι φτάσαμε στο παρόν, με τη σοκολάτα να υπάρχει παντού, σε ό τι γεύση μπορεί κανείς να φανταστεί!

Πηγή: Magnum Ice Cream

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα