Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδιατρικό αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο: Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων του καλοκαιριού

ΑρχικήΝέαΠαιδιατρικό αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο: Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων του καλοκαιριού
spot_img

Η Sante Publique της Γαλλίας, θορυβημένη από τα συνεχόμενα κρούσματα αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου σε παιδιά της χώρας, μιας σοβαρής μολυσματικής ασθένειας που συνήθως προέρχεται από τρόφιμα, εξέδωσε μια χρήσιμη λίστα με προληπτικά μέτρα.

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, παρατηρείται αύξηση των τροφιμογενών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του παιδιατρικού αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Το HUS είναι μια σοβαρή μολυσματική ασθένεια που συνήθως προέρχεται από τρόφιμα. Στα παιδιά, αυτό το σύνδρομο προκαλείται συχνότερα από μια λοίμωξη που οφείλεται σε ένα βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια Escherichia coli (E. coli) που παράγει τοξίνες Shiga.

Τι είναι το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο;

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) προκαλείται από μόλυνση με Escherichia coli που παράγει shiga-τοξίνη (STEC). Αυτή η επιπλοκή, σπάνια αλλά σοβαρή, επηρεάζει κυρίως το νεφρό και εμφανίζεται στο 5-8% των περιπτώσεων. Ο κίνδυνος ανάπτυξης HUS είναι υψηλότερος σε ακραίες ηλικίες της ζωής, ειδικά σε μικρά παιδιά.

Η λοίμωξη εκδηλώνεται μέσα σε 3-4 ημέρες μετά τη μόλυνση (10 ημέρες το πολύ), από διάρροια που συχνά συνοδεύεται από αίμα, κοιλιακό άλγος και μερικές φορές έμετο που μπορεί να εξελιχθεί, μετά από περίπου μία εβδομάδα, σε HUS σε 5 έως 8% των περιπτώσεων. Τα άτομα με HUS, ειδικά τα παιδιά, εμφανίζουν στη συνέχεια σημάδια μεγάλης κόπωσης, ωχρότητας, μείωσης του όγκου των ούρων, η οποία γίνεται πιο σκούρα και μερικές φορές σπασμούς. Η νοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταγγίσεις αίματος και/ή αιμοκάθαρση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό σε περίπτωση τέτοιων συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα;

Τα βακτήρια E. coli που είναι υπεύθυνα για το HUS υπάρχουν στα έντερα πολλών μηρυκαστικών ζώων (αγελάδες, μοσχάρια, κατσίκες, πρόβατα κ.λπ.) και εξαλείφονται με περιττώματα που μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν το περιβάλλον (νερό, κοπριά, χώμα) και τα τρόφιμα. Αυτά τα βακτήρια ανέχονται το κρύο περιβάλλον (επιβίωση σε ψυγείο ή καταψύκτη), αλλά καταστρέφονται με το μαγείρεμα.

Η μετάδοση των βακτηρίων μπορεί να προληφθεί με απλές ενέργειες, ειδικά σε παιδιά κάτω των 16 ετών και ηλικιωμένους:

Στην κουζίνα

  • Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να είναι συστηματικό πριν από την προετοιμασία του γεύματος.
  • Τα κρέατα, ειδικά ο κιμάς βοείου κρέατος, αλλά και τα παρασκευάσματα με βάση τον κιμά, πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα στην καρδιά.
  • Το νωπό γάλα, τα τυριά νωπού γάλακτος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από νωπό γάλα δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά κάτω των 5 ετών (προτιμήστε τυριά όπως Emmental, Comté, Gruyère, Beaufort), επεξεργασμένα αλείμματα τυριού και παστεριωμένα τυριά γάλακτος).
  • Τα παρασκευάσματα με βάση το αλεύρι (ζύμη πίτσας/μπισκότων/κέικ/πίτα/τηγανίτα…) δεν πρέπει να τρώγονται ωμά ή μισοψημένα.
  • Τα λαχανικά, η σαλάτα, τα φρούτα και τα αρωματικά βότανα, ειδικά εκείνα που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά, πρέπει να πλυθούν καλά πριν από την κατανάλωση, μετά το ξεφλούδισμα εάν είναι απαραίτητο.
  • Τα ωμά τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά από τα μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
  • Τα έτοιμα γεύματα και τα απορρίμματα τροφίμων πρέπει να τοποθετούνται γρήγορα στο ψυγείο και να ξαναζεσταίνονται επαρκώς πριν από την κατανάλωση.
  • Τα σκεύη κουζίνας (ειδικά όταν έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα όπως κρέας ή τυριά εκ των προτέρων), καθώς και οι πάγκοι εργασίας, πρέπει να πλένονται καλά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και αναψυχής

  • Τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν ανεπεξέργαστο νερό (από ποτάμι, χείμαρρο κ.λπ.) και να αποφεύγουν να το καταπιούν όταν κολυμπούν (λίμνη, ποτάμι κ.λπ.).
  • Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή πολύ μικρών παιδιών (κάτω των 5 ετών) με αγελάδες, μοσχάρια, πρόβατα, κατσίκες κ.λπ., και το περιβάλλον τους. Σε περίπτωση επαφής με αυτά τα ζώα το πλύσιμο των χεριών (με σαπούνι και νερό) θα πρέπει να είναι συστηματικό πριν το παιδί φέρει τα δάχτυλά του στο στόμα του.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα