Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Glass Gem: Ένα πολύχρωμο καλαμπόκι σαν πετράδι ή αλλιώς η επανασύνδεση των Ινδιάνων Τσερόκι με τις ρίζες τους

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνGlass Gem: Ένα πολύχρωμο καλαμπόκι σαν πετράδι ή αλλιώς η επανασύνδεση των Ινδιάνων Τσερόκι με τις ρίζες τους
spot_img

Ένα καλαμπόκι στα χρώματα του ουράνιου τόξου που μοιάζει με πετράδι ανακαλύφθηκε «κατά λάθος», πάνω στην προσπάθεια ενός Ινδιάνου Τσερόκι να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του.

H διατήρηση μιας πολιτιστικής κληρονομιάς περιλαμβάνει πολλά πράγματα, από ήθη και έθιμα μέχρι και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη φύση και το περιβάλλον. Για τους ιθαγενείς Αμερικάνους, η κληρονομιά είναι αρκετά σημαντική. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ένας αγρότης, Ινδιάνος Τσερόκι κατά το ήμισυ, από την Οκλαχόμα, ονόματι Τσάρλς Μπαρνς συνέλεξε και καλλιέργησε όλες τις σπάνιες, αυτόχθονες ποικιλίες καλαμποκιού που μπορούσε να βρει. Έτσι, ανακάλυψε κάτι μοναδικό: ένα καλαμπόκι πολύχρωμο και λαμπερό σαν πολύτιμο πετράδι.

Το «καλαμπόκι πετράδι», στα αγγλικά Glass Gem Corn, έχει ημιδιαφανείς πυρήνες που θυμίζουν κόσμημα και πρόκειται για μια εξίσου πολύτιμη γονιδιακή ένωση. Για πρώτη φορά είχε γίνει viral το 2012 στο Facebook και έκτοτε προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών ανθρώπων. Ωστόσο, πίσω από αυτό το καλαμπόκι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, κρύβεται μια αρκετά παλιά ιστορία.

Όταν ο Μπαρνς, ανακαλύπτοντας τις Τσερόκι ρίζες του, ξεκίνησε να συλλέγει σπάνιες, παλιές ποικιλίες καλαμποκιού και να τις καλλιεργεί, άρχισε σταδιακά να παρατηρεί και ορισμένους προγονικούς τύπους καλαμποκιού ανάμεσα στις καλλιέργειές του. Μάλιστα, ορισμένες από τις ποικιλίες είχαν χαθεί σε πολλές από τις φυλές των ιθαγενών της Αμερικής, ιδιαίτερα εκείνων που είχαν μεταφερθεί στην Οκλαχόμα το 1800, αναφέρει η ιστοσελίδα Return To Now. Έτσι, ο Μπαρνς, αλλά επανασύνδεσε και τα πιο ηλικιωμένα μέλη της φυλής του με κομμάτια της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που μέχρι πρότινος θεωρούνταν χαμένα.

Η νέα φιλία του Μπαρνς με τους πρεσβύτερους της φυλής από όλη τη χώρα οδήγησε στο να του δώσουν πολλούς άλλους αρχαίους σπόρους καλαμποκιού. Τα ενσωμάτωσε στα χωράφια του και συνέχισε να απομονώνει και να εκτρέφει τους πιο πολύχρωμους πυρήνες. Έτσι, αναγεννήθηκε και αυτό το πανέμορφο καλαμπόκι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Το 1994, ένας συνάδελφος αγρότης ονόματι Γκρέγκ Σόεν συνάντησε τον Μπαρνς σε μια συγκέντρωση γηγενών φυτών στην Οκλαχόμα. Εξεπλάγη από το «καλαμπόκι πετράδι» και θέλησε να μάθει όσο το δυνατίν περισσότερα για αυτό.

Από τον ίδιο τον Μπαρνς, ο Σόεν έμαθε πως το «καλαμπόκι πετράδι» αποτελούσε προϊόν εκτενούς πειραματισμού με τις ποικιλίες. Συγκεκριμένα, προήλθε από σπόρους καλαμποκιού Pawnee, με ένα καλαμπόκι από κόκκινο αλεύρι Osage και σπόρους από καλαμπόκι Greyhorse πιθανότατα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Return To Now. Ο Μπάρνς έδωσε στον Σόεν μερικούς σπόρους από το «πετράδι», τους οποίους καλλιέργησε και πολλαπλασίασε στην πατρίδα του, το Νέο Μεξικό, διευρύνοντας και ενισχύοντας το DNA του με μεγαλύτερες κίτρινες ποικιλίες.

Με το καλαμπόκι πετράδι να έχει εξελιχθεί σε κάτι ακόμα καλύτερο, το 2009,  ο Σόεν έδωσε δείγματα από τον σπόρο στο Native Seeds , έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στη διατήρηση εκατοντάδων σπόρων γηγενών καλλιεργειών από τη Νοτιοδυτική Αμερική και το Μεξικό, μαζί με ορισμένες φωτογραφίες  και περιγραφές του. Μία από τις φωτογραφίες είχε τίτλο «Glass Gems» και έτσι έμεινε στην ιστορία ως το γυάλινο πετράδι ή καλαμπόκι πετράδι. Πλέον, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, του Μεξικού, του Ισραήλ και της Ινδίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο