Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα
spot_img

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Η ωχρατοξίνη Α είναι μυκοτοξίνη που παράγεται φυσικά από μύκητες των γενών Aspergillus και Penicillium, και απαντά ως μολύνουσα ουσία σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, κόκκοι καφέ, αποξηραμένα φρούτα, οίνος και χυμός σταφυλιών, καρυκεύματα και γλυκύρριζα. Η ωχρατοξίνη Α σχηματίζεται κατά την ξήρανση στον ήλιο και την αποθήκευση της συγκομιδής. Ο σχηματισμός της μπορεί να αποτραπεί με την εφαρμογή ορθών πρακτικών ξήρανσης και αποθήκευσης.

Το 2020 η EFSA εξέδωσε επικαιροποιημένη επιστημονική γνώμη σχετικά με την ωχρατοξίνη Α στα τρόφιμα, σύμφωνα με την οποία έκρινε ότι δεν ήταν σκόπιμο να καθοριστεί μια καθοδηγητική τιμή με γνώμονα την υγεία για την ωχρατοξίνη Α και ότι η ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη 120 ng/kg σωματικού βάρους (bw), όπως καθορίστηκε από την ίδια το 2006, δεν ισχύει πλέον. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης στις καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδεικνύουν την ύπαρξη πιθανής ανησυχίας για την υγεία ορισμένων ομάδων καταναλωτών.

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 έχουν ήδη καθοριστεί μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για την ωχρατοξίνη Α για ορισμένα τρόφιμα. Λαμβανομένου υπόψη ότι η ωχρατοξίνη Α βρέθηκε σε τρόφιμα για τα οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο και τα οποία συμβάλλουν στην έκθεση του ανθρώπου στην ωχρατοξίνη Α, κρίθηκε σκόπιμο να καθοριστεί μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο και για τα τρόφιμα αυτά, όπως τα αποξηραμένα φρούτα πλην των σταφίδων, ορισμένα προϊόντα γλυκύρριζας, αποξηραμένα βότανα, ορισμένα συστατικά για αφεψήματα βοτάνων, ορισμένοι ελαιούχοι σπόροι, φιστίκια και σκόνη κακάο.

Παρότι χρειάζεται να αποσαφηνιστεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του επιπέδου ωχρατοξίνης Α στη βύνη και σε μη αλκοολούχα ποτά βύνης, και σε αποξηραμένους χουρμάδες και σιρόπι χουρμάδων, κρίθηκε επίσης σκόπιμο να καθοριστεί μέγιστο επιτρεπτό όριο για τα μη αλκοολούχα ποτά βύνης και το σιρόπι χουρμάδων. Λαμβανομένων επίσης υπόψη των διαθέσιμων στοιχείων εμφάνισης, είναι σκόπιμο να μειωθούν τα υφιστάμενα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα αρτοποιίας, οι σταφίδες, ο φρυγμένος καφές και ο διαλυτός καφές. Επιπλέον, οι ισχύουσες διατάξεις για την ωχρατοξίνη Α σε ορισμένα καρυκεύματα διευρύνθηκαν ώστε να αφορούν όλα τα καρυκεύματα. Για το τυρί και το χοιρομέρι, είναι σκόπιμη η πρόσθετη παρακολούθηση της παρουσίας ωχρατοξίνης Α πριν από τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων.

Με το πιο πάνω σκεπτικό, το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του νέου κανονισμού, ενώ τα τρόφιμα που απαριθμούνται σε αυτό και έχουν τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία στην αγορά πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023 μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το νέο Κανονισμό, στο πιο κάτω αρχείο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα