Η μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων
Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ έφτασε σε συνολική αξία 34,9 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 11% από μήνα σε μήνα και αύξηση 32% σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Οι εξαγωγές αποτιμήθηκαν στα 19,4 δισ. ευρώ. Αυτό αντανακλά αύξηση 8% από μήνα σε μήνα και 21% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, με υψηλότερους όγκους σίτου και καλαμποκιού αλλά χαμηλότερους όγκους άλλων εξαγωγών σιτηρών.
Οι εισαγωγές ανήλθαν σε αξία 15,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με τον Απρίλιο και 48% υψηλότερες από τον Μάιο του περασμένου έτους. Αυτό προκλήθηκε κυρίως από τις απότομες αυξήσεις του όγκου των εισαγωγών καλαμποκιού και τις υψηλότερες τιμές του καφέ και των ξηρών καρπών. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία περιλαμβάνει ειδική εξέταση του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής από το έτος 2000 έως τώρα.
Οι εισαγωγές έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% από τον Απρίλιο φτάνοντας τα 15,6 δισ. ευρώ. Αυτό ακολουθεί μια σημαντική αύξηση 17% τον Μάρτιο.
Οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Οι εξαγωγές προς την Κίνα παραμένουν χαμηλές, στα 5,7 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου. Πρόκειται για μείωση 29% σε σχέση με πέρυσι.
Οι εξαγωγές δημητριακών και παρασκευασμάτων δημητριακών αυξήθηκαν κατά 75% από έτος σε έτος φτάνοντας τα 919 εκατ. ευρώ, με εξαγωγικές ποσότητες και οι αξίες αυξάνονται και οι δύο. Ειδικότερα, οι εξαγωγές σιταριού σημείωσαν απότομη αύξηση, αυξάνοντας κατά 35% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σιταριού αυξήθηκαν κατά 625% προς το Μαρόκο και κατά 208% προς την Τυνησία.
Όσον αφορά τις εισαγωγές, η αξία των εισαγωγών καφέ αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου. Οι εισαγωγές αραβοσίτου αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, αυξάνοντας κατά 1,1 δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 36% φτάνοντας τα 665 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις εισαγωγές ελαιούχων σπόρων (+83%) και δημητριακών (+67%). Αυτή η ανάπτυξη ήταν κυρίως ποσοτική. Οι εισαγωγές πουλερικών και αυγών αυξήθηκαν επίσης σημαντικά τον Μάιο σε χαμηλότερη τιμή, με τον όγκο να αυξάνεται κατά 106% και την τιμή εισαγωγής ανά μονάδα να μειώνεται κατά 4%.