Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΓΤΟ: Η ΕΕ δέχεται πίεση για χαλάρωση των κανόνων στις γονιδιωματικές τεχνικές

ΑρχικήΝέαΓΤΟ: Η ΕΕ δέχεται πίεση για χαλάρωση των κανόνων στις γονιδιωματικές τεχνικές
spot_img

Υπουργοί Γεωργίας υποστηρίζουν ότι αυτές οι επιστημονικές πρακτικές θα βελτιώσουν τις αγροτικές αποδόσεις και θα ενισχυθεί ο κλάδος

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαλαρώσει τους κανόνες για τους Γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ΓΤΟ και τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs), χαρακτηρίζοντας αναγκαία αυτή την κίνηση προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος ενόψει της αυξανόμενης ξηρασίας, της κλιματικής αλλαγής και των απωλειών απόδοσης.

Ο όρος νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) αναφέρεται στις επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση γονιδιωμάτων με στόχο τη γενετική τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών σε φυτά, όπως η ανοχή στην ξηρασία. Τον Ιούλιο του 2018 , το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) διευκρίνισε ότι οι οργανισμοί από νέες τεχνικές μεταλλαξιογένεσης εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για τους ΓΤΟ.

Μετά το αποτέλεσμα μιας μελέτης το 2021, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρέχον νομικό πλαίσιο που διέπει την επεξεργασία γονιδίων είναι ανεπαρκές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη μελλοντική νομοθεσία της ΕΕ για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές, η οποία έληξε στις 22 Ιουλίου. Στόχος είναι να καταλήξει στην κατάλληλη ρυθμιστική εποπτεία για τα σχετικά φυτικά προϊόντα, διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και των ζώων και του περιβάλλοντος, και επιτρέποντας την καινοτομία και τη συμβολή ασφαλών νέων γονιδιωματικών τεχνικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής Fark to Fork.

Η παρουσίαση νομοθετικής πρότασης αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας, της κίνησης για χαλάρωση των κανόνων σχετικά με τα προϊόντα ΓΤΟ, πρωτοστάτησε ο υπουργός γεωργίας της Τσεχίας ο οποίος σε συνέντευξη τύπου είπε πως η έλλειψη λιπασμάτων, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική πτώση της γεωργικής παραγωγής στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι αγρότες, είπε ο Τσέχος αξιωματούχος, θα μπορούσαν να βοηθηθούν «χρησιμοποιώντας την καινοτομία και τα αποτελέσματα της έρευνας στη γεωργία, τονίζοντας ότι η απώλεια των αποδόσεων των βασικών καλλιεργειών είναι ένας «κίνδυνος που δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε».

Πάντως οι απόψεις του συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας διίστανται. Το 2019 η Ολλανδία και η Εσθονία ηγήθηκαν μίας κίνησης 14 κρατών μελών για χαλάρωση των κανόνων ενώ οι υπόλοιποι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο