Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βαθμολόγηση της παγκόσμιας “διατροφικής ποιότητας” από το 0 στο 100

ΑρχικήΕπιστήμηΒαθμολόγηση της παγκόσμιας "διατροφικής ποιότητας" από το 0 στο 100
spot_img

Μελέτη για την διατροφική ποιότητα χωρών από όλο τον κόσμο, βαθμολογώντας από το 0 ως το 100. Η μέση βαθμολογία και των 185 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν 40,3.

Η κακή διατροφή είναι υπεύθυνη για το 26% των θανάτων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως. Ενώ απαιτούνται παρεμβάσεις και πολιτικές για την υποστήριξη της υγιεινής διατροφής, λίγα είναι γνωστά για τις διαφορές στην ποιότητα της διατροφής από δημογραφικά στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση ή η εγγύτητα σε αστικές περιοχές.

Θα μπορούσατε να βαθμολογήσετε την βέλτιστη διατροφή ανά τα χρόνια σε μια κλίμακα όπου το 0 σημαίνει κακή διατροφή και το 100 την συνιστώμενη και ισορροπημένη; Ερευνητές από τη Σχολή Friedman Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη μελέτη παγκόσμιας διατροφικής ποιότητας, όπου έκανε ακριβώς αυτό. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food και  υπογραμμίζει τις προκλήσεις παγκοσμίως για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής.

Γενικότερα, η πρόσληψη οσπρίων, ξηρών καρπών και μη αμυλούχων λαχανικών αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι γενικές βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής αντισταθμίστηκαν από την αυξημένη πρόσληψη ανθυγιεινών συστατικών, όπως επεξεργασμένο κρέας, ζαχαρούχα ποτά και νάτριο, σχολιάζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Victoria Miller.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα παγκόσμια, περιφερειακά και εθνικά πρότυπα διατροφής μεταξύ ενηλίκων και παιδιών σε 185 χώρες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 1.100 έρευνες από την Global Dietary Database, μια συλλογική βάση δεδομένων για τα επίπεδα κατανάλωσης τροφίμων και θρεπτικών συστατικών παγκοσμίως. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα των ερευνητών ήταν η κλίμακα 0 έως 100 γνωστή ως δείκτης εναλλακτικής υγιεινής διατροφής, ένα επικυρωμένο μέτρο της ποιότητάς της.

Οι μέσοι όροι κυμαίνονταν από 30,3 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έως και 45,7 στη Νότια Ασία. Η μέση βαθμολογία και των 185 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν 40,3. Μόνο 10 χώρες, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν σκορ πάνω από 50. Οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο ήταν το Βιετνάμ, το Ιράν, η Ινδονησία και η Ινδία και η χαμηλότερη βαθμολογία ήταν η Βραζιλία, το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των ενηλίκων, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν σωστή διατροφή από τους άνδρες και οι ηλικιωμένοι περισσότερο από τους νεότερους ενήλικες. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, η υγιεινή διατροφή επηρεάστηκε, επίσης, από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου εκπαίδευσης και της αστικότητας. Για παράδειγμα, παγκοσμίως και στις περισσότερες περιοχές, οι πιο μορφωμένοι ενήλικες και τα παιδιά με πιο μορφωμένους γονείς είχαν γενικά υψηλότερη συνολική διατροφική ποιότητα.

Επιπλέον, κατά μέσο όρο παγκοσμίως, η ποιότητα της διατροφής ήταν καλύτερη μεταξύ των μικρότερων παιδιών, αλλά χειροτέρευε με την πάροδο των χρόνων, προσθέτει. «Αυτό υποδηλώνει ότι η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια σημαντική περίοδος για στρατηγικές παρέμβασης που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη προτιμήσεων για υγιεινά τρόφιμα», σχολιάζει η ερευνήτρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο Eurekalert.

Η μελέτη, αν και έπεσε πάνω σε κάποια ανακριβή ευρήματα, κατάφερε να προσφέρει στο σύνολό της βασικά σημεία αναφοράς για σύγκριση, καθώς προσέθεσε νέες πληροφορίες στην Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων. Κατά κύριο λόγο, εντοπίστηκε η τεράστια επιρροή των ανθυγιεινών τροφίμων στην παγκόσμια διατροφική ποιότητα, σε βάρος της υγιεινής διατροφής, αλλά και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα υιοθέτησης στρατηγικών βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού διακρατικά.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει στη συνέχεια να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές πτυχές της κακής διατροφής συμβάλλουν άμεσα σε σοβαρές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και να μοντελοποιήσει τα αποτελέσματα διαφόρων πολιτικών και προγραμμάτων για τη βελτίωση της διατροφής σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα