Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεχίζονται τα κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι και χαλβά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυνεχίζονται τα κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι και χαλβά
spot_img

Κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι και χαλβά Συρίας, στη Νέα Ζηλανδία, η οποία αυστηροποιεί τους κανόνες εισαγωγής από τη Συρία

Τρία νέα κρούσματα από Salmonella Kintambo σε ασθενείς που είχαν καταναλώσει προϊόντα με βάση το σουσάμι από τη Συρία καταγράφηκαν στη Νέα Ζηλανδία. Δύο από αυτούς μάλιστα νοσηλεύτηκαν. Η χώρα τροποποιεί το πρωτόκολλο δειγματοληψίας στις εισαγωγές τις με όλες τις αποστολές προϊόντων θρυμματισμένου σουσαμιού, όπως το ταχίνι και ο χαλβάς, που προέρχονται από τη Συρία να δειγματίζονται.

Σύμφωνα με το Food Safety News, η απόφαση της Νέας Ζηλανδίας ακολούθησε την ανάκληση παρτίδων ταχινιού από την εταιρεία Algota στη Μέση Ανατολή τον περασμένο Ιούλιο λόγω της πιθανής παρουσίας σαλμονέλας. Αλληλούχηση των κλινικών δειγμάτων έδειξε ότι τα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία ήταν στενά γενετικά συνδεδεμένα και είχαν τον ίδιο τύπο αλληλουχίας με αυτά της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής επιδημίας που συνδέεται με τον ίδιο τύπο προϊόντων.

«Ενθαρρύνουμε τους εισαγωγείς αυτών των προϊόντων να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να επιβεβαιώσουν με τους προμηθευτές τους ότι τα προϊόντα που παρέχουν είναι ασφαλή και κατάλληλα για εισαγωγή στη Νέα Ζηλανδία. Οι εισαγωγείς αυτών των προϊόντων θα πρέπει να γνωρίζουν το αυξημένο ποσοστό δειγματοληψίας και το τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στο πρωτόκολλο για την επιχείρησή τους», δήλωσε η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας.

Από τον Νοέμβριο του 2019, 14 παρτίδες προϊόντων με βάση το σουσάμι που προέρχονται από τη Συρία, βρέθηκαν θετικές σε ένα ή πολλαπλά στελέχη της αντίστοιχης έξαρσης από Salmonella (δώδεκα από το Brand A, δύο από το Brand C). Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 121 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον Ιανουάριο του 2019 σε πέντε χώρες, με τη Γερμανία να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα. Έξι διαφορετικοί τύποι σαλμονέλας ήταν πίσω από ασθένειες στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία. Η πιο κοινή είναι η Salmonella Havana ακολουθούμενη από τις Salmonella Mbandaka, Salmonella Orion, Salmonella Kintambo, Salmonella Senftenberg και Salmonella Amsterdam.

Από τα μέσα του Ιουνίου 2022, η Γερμανία έχει δημοσιεύσει 13 αναφορές στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τη σαλμονέλα σε ταχίνι, χαλβά και πάστα σουσαμιού από τη Συρία. Πρόσφατες ειδοποιήσεις αναφέρουν επίσης μόλυνση από ταχίνι ή χαλβά που προέρχεται από την Τουρκία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Γλουταμινικό νάτριο Ε621-MSG: Μύθοι και αλήθειες για το πιο δημοφιλές πρόσθετο τροφίμων

"Ουσία της γεύσης ή "σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου" το πρόσθετο MSG που δίνει γεύση umami στα τρόφιμα έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο αντιπαράθεσης για τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία - Τι λέει η EFSA

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα