Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vibrio vulnifucis: Γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύεται

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνVibrio vulnifucis: Γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύεται
spot_img

Κίνδυνος-θάνατος από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων από vibrio vulnifucis 

Χθες 20 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα ενημερώθηκε από την Γαλλία για την ανίχνευση του παθογόνου μικροοργανισμού vibrio vulnifucis σε μία παρτίδα κατεψυγμένων γαρίδων προέλευσης Εκουαδόρ. Ο έλεγχος έγινε κατά τη διαδικασία εισαγωγής των προϊόντων στα σύνορα και δεσμεύτηκε ολόκληρη η ποσότητα. Γιατί όμως η RASFF χαρακτήρισε τον κίνδυνο σοβαρό;

vibrio vulnifucis 

Οι περισσότερες λοιμώξεις από το Vibrio προκαλούνται από την κατανάλωση ωμών ή μη μαγειρεμένων στρειδιών ή άλλων οστρακοειδών. Το Vibrio vulnificus είναι ένα Gram αρνητικό βακτήριο σε σχήμα ράβδου που ανήκει στην οικογένεια Vibrionaceae. Σχεδόν όλα τα στρείδια που συλλέγονται στις ΗΠΑ κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούν αυτόν τον οργανισμό και έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με οστρακοειδή και ψάρια σε διάφορες τοποθεσίες στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη.

Είναι ένα θανατηφόρο, ευκαιριακό ανθρώπινο παθογόνο που ευθύνεται για την πλειονότητα των θανάτων που σχετίζονται με τα θαλασσινά παγκοσμίως. Οι λοιμώξεις του τραύματος Vibrio vulnificus έχουν ποσοστό θνησιμότητας περίπου 25%. Σε άτομα στα οποία η μόλυνση επιδεινώνεται σε σήψη, συνήθως μετά την κατάποση, το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται στο 50%. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων πεθαίνει μέσα στις πρώτες 48 ώρες από τη μόλυνση.

Η λοίμωξη V. vulnificus μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε σημεία του σώματος που ενδέχεται να απαιτούν ακρωτηριασμό ή να οδηγήσει σε σήψη σε ευαίσθητα άτομα. Ο μικροοργανισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις πληγών και μπορεί να είναι αιτία γαστρεντερίτιδας. Η θεραπεία είναι ολοένα και πιο δύσκολη καθώς το V. vulnificus έχει αρχίσει να αναπτύσσει αντοχή έναντι ορισμένων αντιβιοτικών λόγω της εκτεταμένης χρήσης τους.

 Μελέτες έχουν αναφέρει ότι το 3,5-8% των δειγμάτων θαλασσινών στην Ευρώπη, το 2,4% των γαρίδων από τη Νοτιοανατολική Ασία, το 75% των φρεσκοκομμένων στρειδιών στην Ινδία και το 100% των στρειδιών που συλλέγονται από τον Κόλπο του Μεξικού κατά τους θερμούς μήνες (Μάιος έως Οκτώβριος) περιείχε V. vulnificus.

Μολύνσεις από V. vulnificus έχουν αναφερθεί σε διάφορες κλιματικές ζώνες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν, της Ινδίας, της Ταϊλάνδης, της Αυστραλίας και στην Βραζιλία

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα