Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Alert από Ε.Ε.: Πολλαπλά κρούσματα Salmonella από εισαγόμενο σουσάμι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνAlert από Ε.Ε.: Πολλαπλά κρούσματα Salmonella από εισαγόμενο σουσάμι
spot_img

Όπως αναφέρει σε σχετική δημοσίευση η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, από τον Ιανουάριο του 2019, έχουν αναφερθεί 121 περιπτώσεις λοιμώξεων από Salmonella enterica με έξι διαφορετικούς οροτύπους. Όπως φαίνεται, τα κρούσματα αυτά συνδέονται με προϊόντα με βάση το σουσάμι σε πέντε χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ.

Οι οροτύποι είναι οι S. Amsterdam, S. Havana, S. Kintambo, S. Mbandaka, S. Orion, και S. Senftenberg. Οι σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν σε ασθενείς από τέσσερις χώρες, αποκάλυψαν την κατανάλωση προϊόντων με βάση το σουσάμι (χαλβάς ή ταχίνι) πριν από την ασθένεια. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις αφορούν παιδιά ηλικίας ≤10 ετών, τα οποία αντιπροσωπεύουν επίσης πάνω από το ήμισυ των περιπτώσεων που νοσηλεύτηκαν. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Από τον Νοέμβριο του 2019, 14 παρτίδες προϊόντων με βάση το σουσάμι που προέρχονται από τη Συρία, βρέθηκαν θετικές σε ένα ή πολλαπλά στελέχη της αντίστοιχης έξαρσης Salmonella (δώδεκα από το Brand A, δύο από το Brand C).

Με βάση τις διαθέσιμες επιδημιολογικές και μικροβιολογικές πληροφορίες, μαζί με τις  ιχνηλατήσεις, τα πιθανά οχήματα μόλυνσης είναι τα προϊόντα με βάση το σουσάμι που εισάγονται από τη Συρία, τουλάχιστον σε χώρες που εμπλέκονται στην ιχνηλασιμότητα των θετικών παρτίδων. Τα προϊόντα αυτά είναι σφραγισμένα και έτοιμα προς κατανάλωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση συνέβη πριν τα προϊόντα φτάσουν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ).

Η διαλείπουσα εμφάνιση ανθρώπινων κρουσμάτων και ο εντοπισμός θετικών δειγμάτων τροφίμων από το 2019, υποδεικνύουν τη διαθεσιμότητα των μολυσμένων προϊόντων με βάση το σουσάμι στην αγορά ΕΕ/ΕΟΧ για πάνω από δύο χρόνια.

Τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται από τον Αύγουστο του 2020 στις σχετικές παρτίδες προϊόντων με βάση το σουσάμι, δεν απέτρεψαν την εμφάνιση κρουσμάτων σε ανθρώπους μέχρι σήμερα. Επιπλέον, τα εν λόγω προϊόντα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν αποθηκευμένα στα σπίτια των καταναλωτών.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμένων πληροφοριών σχετικά με την παρασκευή και τη διανομή των προϊόντων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για νέες λοιμώξεις από Salmonella στην ΕΕ/ΕΟΧ που συνδέονται με εισαγόμενα προϊόντα με βάση το σουσάμι από τη Συρία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα