Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λοίμωξη από τοξίνη Shiga E. coli στην Ευρώπη – Απολογισμός για το 2020

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛοίμωξη από τοξίνη Shiga E. coli στην Ευρώπη - Απολογισμός για το 2020
spot_img

Ετήσια Επιδημιολογική Έκθεση Escherichia coli για το 2020 από το ECDC

Μεγάλη πτώση στον αριθμό των λοιμώξεων από E. coli (STEC) που παράγουν τοξίνες Shiga στην Ευρώπη σημείωθηκε το 2020, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων ECDC. Το 2020, το STEC ήταν η τέταρτη πιο συχνά αναφερόμενη τροφιμογενής ζωονόσος στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Η λοίμωξη STEC σχετίζεται τακτικά με την κατανάλωση μισοψημένου βοείου κρέατος που έχει μολυνθεί λόγω κακών μεθόδων επεξεργασίας κατά τη σφαγή ή λόγω κατανάλωσης άλλων μολυσμένων τροφίμων όπως μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και νερό. Άμεση επαφή με τα μολυσμένα ζώα, για παράδειγμα σε φάρμες και ζωολογικούς κήπους, θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για μόλυνση από STEC, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά.

Η μόλυνση STEC συχνά προκαλεί γαστρεντερίτιδα, εντεροκολίτιδα και αιματηρή διάρροια και
μερικές φορές προκαλεί μια σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (HUS), ιδιαίτερα στα παιδιά.

Για το 2020, 28 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 4.824 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τοξίνη Shiga Escherichia coli (STEC). Το συνολικό ποσοστό κοινοποίησης ήταν 1,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Η Γερμανία με 1.409 και η Ιρλανδία με 734 είχαν τις περισσότερες μολύνσεις, αντιπροσωπεύοντας το 44% όλων των κρουσμάτων. Τα υψηλότερα ποσοστά κοινοποιήσεων αναφέρθηκαν στην Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Δανία και τη Νορβηγία. 

Το ποσοστό κοινοποίησης ΕΕ/ΕΟΧ μειώθηκε σημαντικά το 2020 σε σύγκριση με το 2016-2019 λόγω της πανδημίας COVID-19. Το υψηλότερο ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε παιδιά ηλικίας 0-4 ετών, με 8,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού για τους άνδρες και 7,5 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό για τις γυναίκες.

Συνολικά το 39% από 1.957 ασθενείς με STEC νοσηλεύτηκαν και 14 άτομα πέθαναν. Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με το ένα τρίτο από αυτούς να έχουν αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (HUS).

Αυτή η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα για το 2020 που ανακτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESy) στις 5 Νοεμβρίου 2021. Το TESSy είναι ένα σύστημα συλλογής, ανάλυσης και διάδοσης δεδομένων για μεταδοτικές ασθένειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο