Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καυτερές Πιπεριές: Η κλίμακα Scoville που μετρά το… κάψιμο!

ΑρχικήΝέαΚαυτερές Πιπεριές: Η κλίμακα Scoville που μετρά το... κάψιμο!
spot_img

Γνωρίζετε πόσο πικάντικες είναι οι πιπεριές που καλλιεργείτε ή τρώτε; Ή ποια είναι η πιο καυτερή στον κόσμο; Αν δεν ξέρετε, είναι μια  καλή ευκαιρία να μάθετε μέσα από την κλίμακα Scoville.

Η κλίμακα Scoville είναι μια κλίμακα μονάδας θερμότητας για πιπεριές, οι οποίες ταξινομούνται από την πιο ήπια ως την πιο καυτερή. Οι μονάδες θερμότητας Scoville (SHU) είναι, ουσιαστικά μια μέτρηση ζάχαρης και νερού.

Πώς η κλίμακα Scoville μετρά το πόσο καυτερή είναι μια πιπεριά

Για την κλίμακα αυτή μετράται η θερμότητα του τσίλι, υπολογίζοντας πόση ζάχαρη-νερό χρειάζεται να αραιωθεί σε μια πιπεριά τσίλι για να φτάσει κανείς σε σημείο να μην αισθάνεται πλέον καθόλου το κάψιμο στο στόμα.

Ο ιθύνων νους πίσω από την κλίμακα W. Scoville, αραίωνε λίγο τα διαλύματα μέχρι οι δοκιμαστές γεύσης να αισθανθούν ότι δεν καίγονται πια, και μετά θα όριζε έναν αριθμό στην πιπεριά τσίλι με βάση την ποσότητα των αραιώσεων που απαιτούνταν για να περιοριστεί η θερμότητα. Βέβαια, σήμερα δεν χρησιμοποιούνται δοκιμαστές γεύσης, αλλά υπάρχει η Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC) που μετρά τη θερμότητα μιας πιπεριάς προσδιορίζοντας την ακριβή συγκέντρωση της καψαϊκίνης.

Και αν αναρωτιέστε τι είναι η καψαϊκίνη, είναι η χημική ένωση που βρίσκεται στις πιπεριές και άλλα καυτερά συστατικά, όπως πιπέρι και δημιουργεί αυτή την αίσθηση καψίματος στη γλώσσα μας και μας κάνει να ιδρώνουμε.

H πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο

Υπάρχουν περισσότερες από 50.000 ποικιλίες πιπεριάς στον κόσμο και νέες ποικιλίες που δημιουργούνται ετησίως. Οπότε ίσως είναι δύσκολο να υπάρξει «η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο», καθώς μπορεί την επόμενη χρονιά κάποια άλλη να πάρει τη θέση της και η λίστα να αναμορφωθεί πλήρως. Και, φυσικά, υπάρχει και το υποκειμενικό κριτήριο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί μια πιπεριά να κατατάσσεται στην κλίμακα ως ήπια, αλλά η γεύση της να είναι αρκετά καυτερή για κάποιον.

 Ενώ η ποικιλία Carolina Reaper είναι σήμερα γνωστή ως η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο, υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός και φήμες για ακόμα πιο καυτερές πιπεριές όπως το Dragon’s Breath και το Pepper X, αν και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η κατάταξη στην κλίμακα Scoville είναι από το 1 ως το 10, με 10 να σημαίνει την πιο καυτερή πιπεριά. Στην παρακάτω εικόνα, θα δείτε μια λίστα, η οποία αποτελεί ένα παράδειγμα ταξινόμησης των πιπεριών.

Κλίμακα κατάταξης πιπεριών από το 1 ως το 10, ανάλογα με τις μονάδες Scoville Πίστωση: Pepper Joe

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο