Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υποστελέχωση Εστιατορίων: Δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά και θέμα ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΥποστελέχωση Εστιατορίων: Δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά και θέμα ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Πώς η μείωση του προσωπικού σε εστιατόρια και καταστήματα φαγητού μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση των τροφιμογενών ασθενειών.

Η υποστελέχωση στα εστιατόρια είναι ένα φαινόμενο που συναντά κανείς στο 78% των εστιατορίων στις ΗΠΑ. Αλλά, σύμφωνα με μια επιστολή της Jayne Roth, ειδικό στην ασφάλεια τροφίμων από την εταιρεία Rimkus Consulting Group, στο Food Safety News «δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά και θέμα ασφάλειας των τροφίμων».

Με λιγότερο προσωπικό, πολλές διαδικασίες ασφάλειας και λειτουργίας βραχυκυκλώνονται με αντάλλαγμα τις προσδοκίες εξυπηρέτησης. Αυτό έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τους κινδύνους τροφιμογενών ασθενειών, δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότεροι από 250 τύποι παθογόνων που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι τροφιμογενείς ασθένειες μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε και μπορεί να έχουν διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας. Επιπλέον, ο φόβος της μόλυνσης από τον COVID-19 έχει αναγκάσει εκατομμύρια πελάτες και υπαλλήλους να μείνουν στο σπίτι, με αποτέλεσμα τη μαζική μείωση των δαπανών σε φαγητό, άρα και την πτώση σε πωλήσεις φαγητού έξω.

Ως επακόλουθο, πολλά εστιατόρια είτε κλείνουν, είτε μειώνουν το προσωπικό για να παραμείνουν ανοιχτά. Ο αριθμός των εργαζομένων σε εστιατόρια μειώθηκε κατά 2,2 εκατομμύρια από το 2019-2020.

Η υποστελέχωση μπορεί να έχει δύο αρνητικές πρακτικές που οδηγούν με τη σειρά τους στην αύξηση των τροφιμογενών ασθενειών. Η πρώτη αφορά στις εργατικές παραβιάσεις, όπως το να μην δίνεται χρόνος στους εργαζομένους για φαγητό ή διάλειμμα, που προκαλούν κουρασμένους εργαζόμενους για να ασχοληθούν με «λεπτομέρειες», όπως η υγιεινή και η ασφάλεια τροφίμων. Η δεύτερη είναι οι εργαζόμενοι να μην έχουν τη γνώση ή την εμπειρία που απαιτείται για τον έλεγχο των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων στην κουζίνα, ειδικά αν το εστιατόριο δεν πληρώνει για την εκπαίδευσή τους.

Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από μια σειρά σφαλμάτων. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος μπορεί να βιάζεται και να ξεχνά να μετρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος που ψήνεται και σερβίρει κακοψημένο (δυνητικά επιβλαβές) χάμπουργκερ. Ή μπορεί κάποιος να τοποθετήσει στο ψυγείο  συσκευασίες με ωμά πουλερικά σε ένα ψηλό ράφι, ενώ τα ζουμιά του να στάζουν και να μολύνουν τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα από κάτω. Τα παραδείγματα είναι πολλά και πληθαίνουν ακόμα περισσότερο σε υποστελεχωμένα εστιατόρια, αφήνοντας ακόμη λιγότερο χρόνο για να ακολουθήσουν κρίσιμες διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων.

Μια τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Για αυτό η ασφάλεια τροφίμων δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση. Η λύση, φυσικά, σε πρώτη φάση είναι προσλάβουν τα εστιατόρια επαρκή αριθμό  προσωπικού. Είναι απλό; Όχι. Αλλά, είναι σίγουρα απαραίτητο. Όσο απαραίτητη είναι και η συνεργασία με εμπειρογνώμονες, όχι μόνο στην περίπτωση κάποιας έκθεσης σε μόλυνση, αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα