Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Άγιο… τσίπουρο”: Το παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη  Έδεσσας

ΑρχικήΟικιακά"Άγιο... τσίπουρο": Το παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη  Έδεσσας
spot_img

Η μυσταγωγία της παραγωγής τσίπουρου.

Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του. Στο χωριό αυτό, που ίδρυσαν το μακρινό 1900 κάτοικοι του Άνω Λουτρακίου Αλμωπίας, οι οποίοι αγόρασαν την περιοχή από τον τοπικό μπέη, υπάρχει ένα καζάνι, που άπαξ και ανάψει δεν σβήνει. Καίει επί ώρες ώσπου να τελειώσουν όλα τα στέμφυλα που μέσα από μια διαδικασία που θυμίζει μυσταγωγία, θα δώσουν σιγά σιγά το -κατά το γνωστό άσμα- «…άγιο τσιπουράκι».

Στο παραδοσιακό αποστακτήριο των Χρήστου Καλιώση και Γιάννη Στουγιαννίδη, οι καζανιές διαδέχονται η μία την άλλη, όπως και το τσούγκρισμα των ποτηριών από όλους όσοι γίνονται κοινωνοί της γιορτής αυτής, αφού η απόσταξη προϋποθέτει καλή παρέα, μεζέδες, ψήσιμο στα κάρβουνα και μουσική (συνοδεία οργάνων για τους μερακλήδες!).

Την τιμητική τους στην «ιεροτελεστία», όπως αποκαλούν την όλη διαδικασία οι γνώστες του τσίπουρου, έχουν τα δύο μεγάλα μπρούτζινα καζάνια, όπου ο υγροποιημένος ατμός που δημιουργείται από τον βρασμό των στέμφυλων, αφού ψύχεται, καταλήγει σταγόνα σταγόνα σε ένα ειδικό δοχείο -αρωματισμένο με γλυκάνισο ή μη- όπου τα γραδόμετρα μετρούν τους αλκοολικούς βαθμούς του.

Οι μύστες βάζουν το τσίπουρο σε διαφανές ποτήρι, ρίχνουν μια ματιά στο φως για να διαπιστώσουν αν είναι διαυγές και άχρωμο, όπως πρέπει, το ανακατεύουν λιγάκι και το μυρίζουν προτού αναζητήσουν την ευχάριστη εκείνη γεύση στον ουρανίσκο τους, που δείχνει ότι όλα έχουν πάει καλά!

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα