Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

199 οι θάνατοι παιδιών από σιρόπι για τον βήχα που περιείχε… υγρά φρένων! Στα δικαστήρια οι οικογένειες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων199 οι θάνατοι παιδιών από σιρόπι για τον βήχα που περιείχε... υγρά φρένων! Στα δικαστήρια οι οικογένειες
spot_img

Τα επικίνδυνα σιρόπια περιείχαν σε μεγάλες ποσότητες διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη δύο ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και σε υγρά φρένων.

Δώδεκα οικογένειες από την Ινδονησία, συγγενείς των οποίων πέθαναν ή αρρώστησαν σοβαρά μετά τη χρήση σιροπιών για τον βήχα, προσέφυγαν κατά της κυβέρνησης και των εταιρειών που εμπορεύονταν τα φάρμακα αυτά, δήλωσε ο δικηγόρος τους.

Από τον Αύγουστο έχει καταγραφεί στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας αύξηση των περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας, με 199 θανάτους, κυρίως παιδιών, ένα γεγονός που ώθησε τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα και να απαγορεύσουν κάποια φαρμακευτικά σιρόπια.

Ο Αγουάν Πουριάντι, ένας δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, επεσήμανε ότι αποφάσισαν να στραφούν στη δικαιοσύνη διότι οι αρχές δεν εμπόδισαν την πώληση επικίνδυνων σιροπιών που προκάλεσαν τον θάνατο παιδιών.

“Οι γονείς αυτοί απλώς ήθελαν να κάνουν καλά τα παιδιά τους”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε: “κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη” για τους θανάτους. “Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την τρέχουσα κατάσταση”, εξήγησε μετά την κατάθεση της προσφυγής στις 18 Νοεμβρίου.

Η προσφυγή γίνεται εναντίον του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας, της υπηρεσίας αρμόδιας για την ασφάλεια τροφίμων και φαρμάκων (BPOM) και επτά εταιρειών που εμπλέκονται στην πώληση των σιροπιών αυτών που περιείχαν υπερβολική ποσότητα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, δύο συστατικών που μπορούν να είναι επικίνδυνα.

Τα δύο αυτά χημικά συστατικά χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως σε υγρά φρένων και αντιψυκτικό υγρό, αλλά και ως πιο φθηνή εναλλακτική στη γλυκερίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την πήξη πολλών σιροπιών βήχα. Σε μεγάλες ποσότητες η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

“Ζητάμε οι διανομείς των φαρμάκων, τα φαρμακεία, η υπηρεσία ασφάλειας υγείας και τροφίμων και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Οι οικογένειες ζητούν αποζημίωση 2 δισεκ. ρουπίες (περίπου 128.000 ευρώ) για κάθε θύμα που πέθανε και περίπου 1 δισεκ. ρουπίες (περίπου 64.000 ευρώ) για όσα θύματα ασθένησαν σοβαρά, διευκρίνισε ο δικηγόρος.

Η αστυνομία της Ινδονησίας έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον τουλάχιστον τριών εταιρειών, οι άδειες των οποίων αφαιρέθηκαν.

Εξάλλου σιρόπια για τον βήχα, που παρασκευάζονται στην Ινδία, φαίνεται να ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 70 παιδιών στη Γκάμπια επίσης από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση στις αρχές Οκτωβρίου και συνέστησε την απόσυρση τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα και την καταρροή που παράγονται από την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals Ltd, τα οποία “ενδέχεται να συνδέονται” με τους θανάτους που καταγράφηκαν στη Γκάμπια.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Ωστόσο η ινδονησιακή υπηρεσία ασφάλειας υγείας είχε τονίσει ότι τα σιρόπια αυτά δεν εισάγονται στη χώρα.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο