Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι επιτέλους αυτό το Hard seltzer – Και είναι υγιεινό;

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΤι είναι επιτέλους αυτό το Hard seltzer - Και είναι υγιεινό;
spot_img

Η αλήθεια πίσω από τη νέα τρέλα στα αλκοολούχα.

H νέα τρέλα που έχει κατακτήσει κυρίως την νεολαία ακούει στο όνομα Hard seltzer. Το 2019 οι πωλήσεις του “σύγχρονου” ποτού έφτασαν τα 4,4 δις δολάρια και μέχρι το 2027, αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 16% ! Τι είναι όμως αυτό το ποτό;

Το σκληρό σέλτζερ, ή σέλτζερ για ενήλικες , ή «ώριμο» σέλτζερ , είναι ένας τύπος ποτού που περιέχει σέλτζερ (ανθρακούχο νερό), οινόπνευμα και συχνά αρώματα φρούτων.

Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ των περισσότερων Hard seltzer κυμαίνεται από 4-6% αλκοόλ κατ’ όγκο ( ABV ) — περίπου ίδια με την ελαφριά μπύρα — αν και μερικά μπορεί να είναι έως και 12% ABV.

Το αλκοόλ παράγεται συνήθως με ζύμωση ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται βυνοποιημένο κριθάρι. Πολλά προϊόντα σκληρού  seltzer χρησιμοποιούν είτε ουδέτερο απόσταγμα, είτε ζύμωση φρούτων. Μερικές από τις πιο κοινές γεύσεις περιλαμβάνουν μια ποικιλία από εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα, όπως κεράσι, πορτοκάλι, κράνμπερι, γκουάβα, ιβίσκο, ακτινίδια, μάνγκο, φρούτο του πάθους, ροδάκινο, ανανά, βατόμουρο, γκρέιπφρουτ, φράουλα και καρπούζι.

Χαμηλό αλκοόλ σημαίνει ότι περιέχει λιγότερες θερμίδες. Η ποσότητα ζάχαρης ποικίλλει από μάρκα σε μάρκα, αλλά συνήθως θα βρείτε τις πιο δημοφιλείς μάρκες σκληρού σέλτζερ που διαφημίζουν την περιεκτικότητά τους σε χαμηλή ζάχαρη, η οποία τείνει να μην υπερβαίνει τα 3 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

Οι αναλυτές αποδίδουν την επιτυχία και την ελκυστικότητα του hard seltzer γενικά στην αυξημένη ζήτηση από καταναλωτές που τους αρέσει μεν το αλκοόλ, αλλά ταυτόχρονα τείνουν και στην πιο υγιεινή διατροφή. Αυτό γιατί όπως προαναφέρθηκε δεν έχει πολλές θερμίδες, είναι χωρίς γλουτένη, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Παρόλα αυτά το Hard seltzer δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως υγιεινή επιλογή με την στενή έννοια του όρου. Καταρχήν ο χυμός που περιέχει ακόμη και αν είναι πραγματικός, οι ποσότητα του μέσα στο ποτό, είναι τόσο μικρή που δεν προσφέρει κάποιο διατροφικό όφελος. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν συνίσταται για καθημερινή κατανάλωση, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πιο υγιεινή επιλογή από τα παραδοσιακά ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα και τα φρουτώδη κοκτέιλ.

Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχει περίπτωση να περιέχει και πολλά χημικά πρόσθετα ή πρόσθετα σάκχαρα γι’ αυτό πρέπει πάντα να ελέγχετε τη λίστα με τα συστατικά.

Το πρώτο ευρέως διαθέσιμο εμπορικό παράδειγμα Hard seltzer, ήταν το Two Dogs που παρασκευάστηκε από το 1993 στην Αυστραλία και ευρέως υποστηρίχθηκε ότι ήταν η «πρώτη ζυθοποιημένη αλκοολούχα λεμονάδα στον κόσμο» ανοίγοντας το δρόμο για παρόμοια εμπορικά προϊόντα όπως το Hooper’s Hooch και το Mike’s Hard Lemonade.

Πηγές:

  • usualwines
  • wikipedia

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα