Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρόφιμα και ποτά που θα πρέπει να έχετε στο σπίτι σας σε περίπτωση κρίσης

ΑρχικήΟικιακάΤρόφιμα και ποτά που θα πρέπει να έχετε στο σπίτι σας σε περίπτωση κρίσης
spot_img

Χρήσιμες συμβουλές προετοιμασίας του νοικοκυριού σε περιόδους κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.

Να είστε προετοιμασμένοι

 Οι περισσότεροι από εμάς εξαρτόμαστε πλήρως από την ηλεκτρική ενέργεια στην καθημερινή μας ζωή: για θέρμανση, φως, μαγείρεμα, ζεστό νερό και λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών. Καταιγίδες, φυσικές καταστροφές,  όπως σεισμοί, δολιοφθορές, τεχνικά προβλήματα, τρομοκρατία ή πολεμικές ενέργειες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού στα νοικοκυριά. Μπορούν επίσης να κάνουν πιο δύσκολη την απόκτηση βασικών αγαθών και προμηθειών.

 Αν και η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρή, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι. Με ένα μικρό εφεδρικό απόθεμα των πραγμάτων από τα οποία εξαρτάστε περισσότερο – νερό, φαγητό, φάρμακα και μια πηγή θερμότητας – είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να διαχειριστείτε μόνοι σας για λίγες μέρες.

Αξιολογήστε τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία στο σπίτι σας. Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί, ποιες συνέπειες θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα περιστατικά και πώς θα αντιμετώπιζε η οικογένειά σας την κατάσταση. Μάθετε ποιος μπορεί να χρειαστεί τη βοήθειά σας και πώς μπορείτε να συνεισφέρετε. Εάν έχετε εξοπλισμό που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιείτε και ότι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

Κάλυψη των βασικών σας αναγκών για τρεις ημέρες

 Οι βασικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν τις πρώτες τρεις ημέρες κάθε κρίσης είναι θέρμανση, νερό, φαγητό, φάρμακα, υγιεινή και ενημέρωση. Πολλοί από εμάς έχουμε ήδη πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε να φροντίσουμε μόνοι μας για λίγες μέρες, επομένως μπορεί να μην χρειαστεί να κάνετε πολλά για να είστε πλήρως προετοιμασμένοι. Εάν έχετε τα απαραίτητα για να μπορέσετε να επιβιώσετε μόνοι σας για τουλάχιστον 72 ώρες, είστε εξοπλισμένοι για να ξεπεράσετε τις περισσότερες κρίσεις. Εάν η κρίση διαρκέσει πολύ, θα έχετε λίγο επιπλέον χρόνο για να κάνετε περαιτέρω σχέδια χάρη σε αυτές τις προετοιμασίες.

  Συμβουλές αποθήκευσης τροφίμων

 Εκτός από τα τρόφιμα που χρησιμοποιείτε συνήθως, μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να έχετε ένα μικρό επιπλέον απόθεμα τροφίμων μακράς διαρκείας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να είναι τρόφιμα που μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου και δεν χρειάζονται μαγείρεμα, όπως φρυγανιές, κονσέρβες επάλειψης και γέμισης, σούπες, έτοιμα ή  κονσερβοποιημένα γεύματα, ενεργειακές μπάρες, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί.

Να θυμάστε ότι τα τρόφιμα στην κατάψυξή σας θα χαλάσουν εάν δεν υπάρχει ρεύμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζονται  10 έως 30 ώρες για να ανέβει η θερμοκρασία σε μια πλήρη  κατάψυξη. Όσο λιγότερα έχετε στην κατάψυξή σας, τόσο πιο γρήγορα θα ανέβει η θερμοκρασία. Εάν η διακοπή ρεύματος διαρκέσει, περισσότερο από έξι ώρες, θα πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να διατηρήσετε το φαγητό σας παγωμένο.

Μπορώ να καταψύξω ξανά το φαγητό;

 Εάν το φαγητό έχει αποψυχθεί μόνο εν μέρει, μπορείτε να το καταψύξετε ξανά. Εάν το φαγητό έχει αποψυχθεί εντελώς, θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε όπως θα κάνατε με τα φρέσκα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε το φαγητό αμέσως ή αν θέλετε να το ξαναπαγώσετε, πρέπει πρώτα να το μαγειρέψετε τηγανίζοντας ή βράζοντας το. Μπορείτε επίσης να μονώσετε τον καταψύκτη για να διατηρήσετε τα τρόφιμα παγωμένα κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος.

Εννέα λίτρα νερού ανά άτομο

 Κάθε άτομο χρειάζεται τρία λίτρα καθαρού νερού την ημέρα για πόση και μαγείρεμα. Θα πρέπει να αποθηκεύσετε εννέα λίτρα νερού ανά άτομο για να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες για τρεις ημέρες. Το νερό πρέπει να φυλάσσεται σε κρύο, σκοτεινό, χωρίς παγετό μέρος, όπως υπόστεγο, γκαράζ ή εξωτερικό χώρο. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό για να πιείτε. Καθαρά μπουκάλια ή δοχεία. Γεμίστε τα καθαρά μπουκάλια ή δοχεία  μέχρι το χείλος με κρύο τρεχούμενο νερό της βρύσης. Επανατοποθετήστε το καπάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό. Μπορείτε επίσης να καλύψετε κάποιες από τις ανάγκες σας για υγρά με χυμούς φρούτων, αναψυκτικά και άλλα μη αλκοολούχα ποτά

https://www.sikkerhverdag.no/   Το site της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Νορβηγίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα