Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση: Τέλος στα σκεύη μίας χρήσης στη Γαλλία – Οι αντιδράσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν

ΑρχικήPicksNews LineΕστίαση: Τέλος στα σκεύη μίας χρήσης στη Γαλλία - Οι αντιδράσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν
spot_img

Ιδιοκτήτες και διαχειριστές εστιατορίων εκφράζουν αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του νέου κανονισμού.

Της Δέσποινας Χάρου

Παρελθόν αποτελούν πλέον τα επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης για τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού στη Γαλλία, τα οποία σύμφωνα με στοιχεία, ευθύνονται για την παραγωγή 180.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Από 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το μέτρο για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης.
Ο κανόνας φαίνεται να ανατρέπει τα επιχειρησιακά μοντέλα που βασίζονται σε συσκευασίες μιας χρήσης, τόσο για την αποθήκευση φαγητού όσο και για την κατανάλωση. «Είναι ένα εμβληματικό μέτρο που εάν εφαρμοστεί σωστά θα κάνει μια πολύ συγκεκριμένη διαφορά για τους ανθρώπους – σίγουρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Moira Tourneur της μη κερδοσκοπικής Zero Waste France.

Στην Ευρώπη βαίνουμε στον τρίτο χρόνο από τα πρώτα εφαρμοσμένα μέτρα για τις συσκευασίες, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, και πριν ένα μήνα γνωστοποιήθηκαν οι νέες προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων με στόχο τη μείωση των αποβλήτων κατά 15% ως το 2040.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωματών Ευρεσιτεχνίας που αναλύει η Ναυτεμπορική, η Γαλλία είναι από τις πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο στην ανακύκλωση πλαστικών αλλά και στη δημιουργία βιοδιασπώμενων πλαστικών.
Ακολουθώντας εξ αρχής το σκανδιναβικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, έθεσε ως στόχο να φτάσει η ανακύκλωση το 100% έως το 2025, ενώ η Νορβηγία ήδη αγγίζει το 97%. Παρ ́όλα αυτά ο νέος νόμος έρχεται να καταργήσει τελείως τις συσκευασίες μιας χρήσης, που όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Χάρτινων Συσκευασιών (EPPA), οι περισσότερες από αυτές είναι κατασκευασμένες από ανανεώσιμες πηγές και έχουν
ποσοστό ανακύκλωσης 82 τοις εκατό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, εκφράζεται μια ανησυχία από την πλευρά των εστιατόρων για το πόσο βιώσιμο για τους ίδιους μπορεί να είναι αυτό το εγχείρημα. Όπως δηλώνουν, πελάτες συχνά παίρνουν επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη μαζί αλλά μετά καταλήγουν να πετούν πιάτα και μαχαιροπίρουνα στα σκουπίδια αντί να τα επιστρέψουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της malaymail, ταχυφαγεία όπως η αλυσίδα σάντουιτς Subway , μετά από
αρκετούς μήνες δοκιμών, διαπίστωσε ότι χρειαζόταν να πραγματοποιήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης των πελατών για τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, που περιλάμβαναν νέες αφίσες, είπε μια εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακόμη, σε ένα McDonald’s στο προάστιο Levallois-Perret του Παρισιού, η διευθύντρια Μαρία Βαρελά είπε ότι έπρεπε να τοποθετήσουν ένα επιπλέον πλυντήριο πιάτων και να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό για τη διαλογή των σκευών από τα σκουπίδια. «Στην αρχή ήταν πολύ περίπλοκο, τόσο στον πάγκο όσο και με το σέρβις σε τραπέζι», είπε, σημειώνοντας ότι η κουζίνα έπρεπε να ανακαινιστεί για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις… Ό,τι ήταν σε χαρτόνι είναι τώρα σε επαναχρησιμοποιούμενο πλαστικό. Έπρεπε να ξανασκεφτούμε τα πάντα στην κουζίνα, να διαχωρίσουμε τις παραγγελίες από τις επιτόπιες παραγγελίες, να
δημιουργήσουμε νέο αποθηκευτικό χώρο.»
Ταυτόχρονα εκφράζεται μια ακόμη ανησυχία από τις ομάδες πίεσης, πως οι πρόσθετες απαιτήσεις μπορεί να οδηγήσουν τους εστιάτορες γρήγορου φαγητού, στο να μην συμμορφωθούν με το νέο νόμο. Αρκετοί, συμπεριλαμβανομένων των Surfrider, Zero Waste France και No Plastic in My Sea, προέτρεψαν τους πελάτες να «ακυρώσουν τις αλυσίδες που δεν σέβονται το νόμο».
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η ασυνειδησία καλά κρατεί. Πολλά είναι τα καταστήματα που ακόμα συνεχίζουν και προμηθεύονται πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, ενώ απ’ την πλευρά των καταναλωτών, τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία φαίνεται να είναι μια μόδα που περνάει. Ως εκ τούτου το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας μετά βίας αγγίζει το 20%.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα