Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος συναγερμός στην Ευρώπη για παιδικά ζελεδάκια από την Κίνα – Κίνδυνος πνιγμού – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέος συναγερμός στην Ευρώπη για παιδικά ζελεδάκια από την Κίνα – Κίνδυνος πνιγμού – Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Περιέχουν πρόσθετα που κάνουν τα ζαχαρωτά πολύ σκληρά (σχηματίζουν γέλη) και υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας και πνιγμού για τα νήπια.

Νέα προειδοποίηση για κίνδυνο πνιγμού από παιδικά ζελεδάκια αυτή τη φορά από την Ιρλανδία. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (Food Safety Authority of Ireland) με δελτίο τύπου ενημέρωσε το κοινό αλλά και την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF) για ανάκληση παρτίδας γλυκών Jelly cups από την Κίνα «καθώς μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο πνιγμού λόγω της παρουσίας μη εγκεκριμένων πρόσθετων που σχηματίζουν γέλη.»

Τα γλυκά περιέχουν τους παράγοντες πηκτωματοποίησης Ε407 και Ε410. Η παρουσία αυτών των προσθέτων δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορεί να παρουσιάσει κίνδυνο σε ορισμένα τρόφιμα (με βάση το ζελέ, για παράδειγμα) επειδή κάνουν τα προϊόντα πιο σκληρά (λόγω σχηματισμού γέλης) και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, ειδικά σε παιδιά που είναι λιγότερο προσεκτικά. Ο κίνδυνος πνιγμού έγκειται κυρίως στο μέγεθος, το σχήμα και τη σταθερή σύσταση αυτού του ζαχαρωτού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλούνται προϊόντα με Ε407 και Ε 410 λόγω κινδύνου πνιγμού. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι αρχές του Βελγίου ανακάλεσαν από την αγορά τα ζελεδάκια Jelly Straws σε sticks για παιδιά, προέλευσης Ολλανδίας, λόγω «κινδύνου ασφυξίας κυρίως σε παιδιά» ενώ μία ανάλογη περίπτωση είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2020 όταν ανακλήθηκαν ζελεδάκια που περιείχαν Ε407 και Ε410 τα οποία είχαν διανεμηθεί σε 25 χώρες.

Το πρόσθετο Ε407 (καραγενάνη) χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων (γαλακτοματοποιητής, πυκνωτικό μέσο, σταθεροποιητής) και είναι αμφιλεγόμενο, καθώς έχει κατηγορηθεί για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, φλεγμονές ακόμη και καρκίνο. Το Ε410 (Κόμι χαρουπιού) είναι ένα φυτικό Κόμι που εξάγεται από τους σπόρους της χαρουπιάς και χρησιμοποιείται ως πηκτικό στην βιομηχανία τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα