Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος συναγερμός στην Ευρώπη για παιδικά ζελεδάκια από την Κίνα – Κίνδυνος πνιγμού – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέος συναγερμός στην Ευρώπη για παιδικά ζελεδάκια από την Κίνα – Κίνδυνος πνιγμού – Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Περιέχουν πρόσθετα που κάνουν τα ζαχαρωτά πολύ σκληρά (σχηματίζουν γέλη) και υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας και πνιγμού για τα νήπια.

Νέα προειδοποίηση για κίνδυνο πνιγμού από παιδικά ζελεδάκια αυτή τη φορά από την Ιρλανδία. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (Food Safety Authority of Ireland) με δελτίο τύπου ενημέρωσε το κοινό αλλά και την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF) για ανάκληση παρτίδας γλυκών Jelly cups από την Κίνα «καθώς μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο πνιγμού λόγω της παρουσίας μη εγκεκριμένων πρόσθετων που σχηματίζουν γέλη.»

Τα γλυκά περιέχουν τους παράγοντες πηκτωματοποίησης Ε407 και Ε410. Η παρουσία αυτών των προσθέτων δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορεί να παρουσιάσει κίνδυνο σε ορισμένα τρόφιμα (με βάση το ζελέ, για παράδειγμα) επειδή κάνουν τα προϊόντα πιο σκληρά (λόγω σχηματισμού γέλης) και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, ειδικά σε παιδιά που είναι λιγότερο προσεκτικά. Ο κίνδυνος πνιγμού έγκειται κυρίως στο μέγεθος, το σχήμα και τη σταθερή σύσταση αυτού του ζαχαρωτού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλούνται προϊόντα με Ε407 και Ε 410 λόγω κινδύνου πνιγμού. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι αρχές του Βελγίου ανακάλεσαν από την αγορά τα ζελεδάκια Jelly Straws σε sticks για παιδιά, προέλευσης Ολλανδίας, λόγω «κινδύνου ασφυξίας κυρίως σε παιδιά» ενώ μία ανάλογη περίπτωση είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2020 όταν ανακλήθηκαν ζελεδάκια που περιείχαν Ε407 και Ε410 τα οποία είχαν διανεμηθεί σε 25 χώρες.

Το πρόσθετο Ε407 (καραγενάνη) χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων (γαλακτοματοποιητής, πυκνωτικό μέσο, σταθεροποιητής) και είναι αμφιλεγόμενο, καθώς έχει κατηγορηθεί για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, φλεγμονές ακόμη και καρκίνο. Το Ε410 (Κόμι χαρουπιού) είναι ένα φυτικό Κόμι που εξάγεται από τους σπόρους της χαρουπιάς και χρησιμοποιείται ως πηκτικό στην βιομηχανία τροφίμων.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα