Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισχυρισμός “υγιεινό”: Αυξάνονται οι εταιρείες που απειλούν τον FDA με μηνύσεις για τη νέα οδηγία

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΙσχυρισμός "υγιεινό": Αυξάνονται οι εταιρείες που απειλούν τον FDA με μηνύσεις για τη νέα οδηγία
spot_img

Πληθαίνουν οι απειλές για ποινικές διώξεις εναντίον του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) των ΗΠΑ, από εταιρίες επεξεργασμένων τροφίμων ως προς τον κανόνα επισήμανσης τους ως υγιεινά.

Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από εταιρίες δημητριακών που δεν θα έχουν το δικαίωμα να συγκαταλέγονται τα προϊόντα τους ως “υγιεινά”, μετά την σχετική τροποποίηση του ορισμού του FDA ως προς τον συγκεκριμένο όρο.

   Υπενθυμίζεται πως η νέα συνθήκη του FDA που θα τεθεί σε ισχύ από το 2026, ορίζει πως τρόφιμα όπως, τουρσί, ορισμένα γιαούρτια, δημητριακά, μπάρες καθώς και κάποια έτοιμα γεύματα χαμηλά σε θερμίδες, δεν θα έχουν δικαίωμα στον ισχυρισμό “υγιεινό”, στην ετικέτα τους. Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από εταιρίες, μεταξύ άλλων και δημητριακών, που χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση του οργανισμού ως ευθεία παραβίαση της ελευθερίας λόγου. Όπως τονίζουν οι εταιρίες αν οριστικοποιηθεί αυτός ο ορισμός “θα είναι ανοιχτός σε νομική αμφισβήτηση καθώς παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση απαγορεύοντας αληθείς, μη παραπλανητικούς ισχυρισμούς με αδικαιολόγητο τρόπο και επίσης υπερβαίνει τη νομοθετική εξουσία του FDA σε πολλά τρόπους”.

   Ανάμεσα στις εταιρίες που απειλούν με μήνυση τον FDA βρίσκονται οι General Mills, η Kellogg’s και η Post Consumer Brands, θυγατρικές των Fruity Pebbles, Froot Loops και Lucky Charms.

   Ο λόγος που τα δημητριακά εμπίπτουν στη συγκεκριμένη τροποποίηση, παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, είναι η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη που υπερβαίνει το όριο που υποδεικνύει ο FDA. O κανόνας ορίζει έως 2,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως υγιεινό, ένας περιορισμός που σύμφωνα με εταιρίες τροφίμων θα απέκλειε πάνω από το 95% των δημητριακών στην αγορά. Ακόμη, εταιρίες τροφίμων που οφείλουν να συμμορφωθούν με τον κανόνα είναι αυτές που παράγουν σνακ, αρτοσκευάσματα, έτοιμα γεύματα καθώς και κατεψυγμένες πίτσες.

   Ανάμεσα στις αντιδράσεις, ήταν και μια επιστολή του Νομικού Ιδρύματος της Ουάσινγκτον, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αντιτάσσεται συχνά σε αμφιλεγόμενα επιχειρηματικά πρότυπα.  Η επιστολή, σύμφωνα με το The intercept, ήταν με τη μορφή νομικής αναφοράς, “που εκθέτει μια ευρεία υπόθεση για μια μελλοντική δικαστική προσφυγή κατά των κατευθυντήριων γραμμών του FDA”. Σύμφωνα με την αναφορά, οι εταιρίες έχουν “συνταγματικά προστατευμένα εμπορικά δικαιώματα” που καλύπτουν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τον όρο «υγιεινό» για να περιγράψουν τα προϊόντα τους με προσθήκη ζάχαρης”. Το ίδρυμα συμπληρώνει πως “δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι καταναλωτές δεν μπορούν να λάβουν τις δικές τους υγιεινές αποφάσεις με βάση τα δεδομένα διατροφικής επισήμανσης. Αντίθετα, (η παρούσα σύσταση του FDA) επιδιώκει να κλείσει το στόμα των εταιρειών τροφίμων.

  Το Conagra, το Ocean Spray, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κατεψυγμένων Τροφίμων και η Αμερικανική Ένωση Αρτοποιών υπαινίχθηκε ομοίως μια νομική απειλή στον κανόνα επισήμανσης των υγιεινών τροφίμων του FDA. Οι εταιρίες αυτές χαρακτηρίζουν εξαιρετικά αυστηρές τις συγκεκριμένες οδηγίες του οργανισμού, καθώς είναι ήδη αναγνωρισμένα τα διατροφικά οφέλη των δημητριακών που έχουν συμπεριληφθεί σε “μια σειρά ομοσπονδιακών προγραμμάτων που εξυπηρετούν τους ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας, όπως το Ειδικό Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά και το Εθνικό Πρόγραμμα μεσημεριανού σχολείου”.

Σύμφωνα με τις εταιρίες, ο FDA πρέπει να αναλογιστεί πως τα δημητριακά είναι μια εύκολη επιλογή των στρωμάτων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση. Για να στηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό, επικαλούνται μελέτη της General Mills που αναδεικνύει πως οι καταναλωτές δημητριακών με χαμηλότερο εισόδημα, είχαν υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου. Ακόμη, τόνισαν πως θα πρέπει ο FDA να αναγνωρίσει τον ευεργετικό ρόλο της ζάχαρης στα τρόφιμα, ως προς την υφή, τον όγκο αλλά  και τη γεύση.

   Ωστόσο, κατά καιρούς έχουν γίνει αρκετές μελέτες που αποκάλυψαν πως επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και υψηλά σε περιεκτικότητα ζάχαρης, είναι ο νο1 λόγος παχυσαρκίας και διαβήτη, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρκίνου, υπέρτασης αλλά και οδοντικών παθήσεων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα