Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαστημική σαλάτα: Τα λαχανικά των αστροναυτών

ΑρχικήΝέαΔιαστημική σαλάτα: Τα λαχανικά των αστροναυτών
spot_img

Ερευνητές δημιούργησαν τον “διαστημικό κήπο” που έχει το μέγεθος χειραποσκευής, εγκαθίσταται σε διαστημόπλοια και στον οποίο καλλιεργούνται λαχανικά για να παρέχουν στους αστροναύτες όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Σαλάτα που μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαστημόπλοιο δημιούργησε ερευνητική ομάδα επιστημόνων λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές απαιτήσεις των αστροναυτών, που προτείνει η NASA.

Η ομάδα, σύμφωνα με το Food digital, δημιούργησε ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προβλέψει τον καλύτερο συνδυασμό φυτών που μπορούν να καλλιεργηθούν στο διάστημα. Η σαλάτα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες σόγιας, παπαρουνόσπορου, κριθαριού, λάχανου, φιστικιών, γλυκοπατάτας και ηλιόσπορων.

   Σύμφωνα με τη NASA, όταν οι αστροναύτες ταξιδεύουν για μήνες στο διάστημα, χωρίς αποστολές ανεφοδιασμού, οι βιταμίνες από τα προσυσκευασμένα τρόφιμα διασπώνται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για την υγεία τους. Έτσι εξετάζονται τρόποι που θα παρέχονται στους αστροναύτες θρεπτικά συστατικά από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που θα μπορούν ωστόσο να καλλιεργηθούν σε κλειστό περιβάλλον χωρίς ηλιακό φως ή τη βαρύτητα της Γης.

   Ένα σύστημα παραγωγής λαχανικών, γνωστό ως Veggie, είναι ένας διαστημικός κήπος στο μέγεθος χειραποσκευής που κατοικεί ήδη στο διαστημικό σταθμό, και σκοπός του είναι να παρέχει στη NASA αντικείμενο μελέτης για την ανάπτυξη των φυτών στη μικροβαρύτητα.

   Η συγκεκριμένη έρευνα είναι μέρος ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας της Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επικεντρώνεται στην αστροφαρμακευτική, τη γεωργία και την έρευνα τροφίμων. Από την ομάδα εξετάστηκαν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη φυτών που θα μπορούσαν να παρέχουν στους αστροναύτες όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, σε ποσότητες γευμάτων ανάλογες με αυτές που τρώνε στη γη. Τα είδη των φυτών θα πρέπει να είναι λιγότερα από 10 για λόγους απλότητας, θα πρέπει να μπορούν να καλλιεργούνται επιτόπου με συστήματά διαστημικής καλλιέργειας όπως η υδροπονία, να καταλαμβάνουν όσο μικρότερη έκταση γίνεται και να απαιτούν ελάχιστη ποσότητα λιπάσματος. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψην παράγοντες όπως το χρώμα, η υφή αλλά και η γεύση, λαμβάνοντας υπόψην την ψυχολογία των αστροναυτών.

    Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας Volker Hessel, Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου Andy Thomas για Διαστημικούς Πόρους, είναι ένας από τους επικεφαλής του έργου. “Έχουμε προσομοιώσει ένα μείγμα από 6-8 καλλιέργειες που παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας αστροναύτης, κάτι διαφορετικό από αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι στη Γη”, είπε. “Ενώ υπάρχουν δεκάδες καλλιέργειες που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά ενός αστροναύτη, έπρεπε να βρούμε εκείνες που θα μπορούσαν να αποδώσουν τις απαραίτητες θερμίδες σε μικρότερες μερίδες που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε μικρό χώρο”.

     Επίσης ο Shu Liang που ηγήθηκε της έρευνας και ήταν από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Nottingham, είπε “Το φαγητό είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος του να παραμένουμε υγιείς και χαρούμενοι και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό”. “Εκτός από τις θρεπτικές αξίες και την ικανότητα ανάπτυξης των φυτών στο διάστημα, εξετάσαμε επίσης άλλες σημαντικές πτυχές μιας διαστημικής δίαιτας για την προώθηση της ευημερίας των αστροναυτών, όπως το χρώμα, η γεύση και το φαγητό μαζί”.

   Σε ένα τεστ ψυχολογίας που διενέργησε η Καρολίνα Ριβέρα-Οσόριο, απόφοιτη πλανητικής έρευνας από το City College της Νέας Υόρκης με όνομα “Η Αρμονική Ψυχολογία μιας Διαστημικής Σαλάτας”, φάνηκε να έχει θετική ανταπόκριση και από τους τέσσερεις εθελοντές που τη δοκίμασαν.

    Το επόμενο στάδιο της έρευνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  θα είναι η χρήση ψηφιακής δίδυμης μοντελοποίησης για το σχεδιασμό των θαλάμων ανάπτυξης και των συστημάτων που μπορούν να καλλιεργήσουν τις καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο