Γιατί η ασφάλεια τροφίμων είναι εξέχουσας σημασίας κατά τη φροντίδα ηλικιωμένων;
Η προετοιμασία και το σέρβις του φαγητού είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στη φροντίδα των ηλικιωμένων και περιλαμβάνει πολλά κομμάτια, από την παροχή μιας ποικιλίας νόστιμων και θρεπτικών γευμάτων ως και την ασφάλεια τροφίμων.
Γιατί η Ασφάλεια των Τροφίμων έχει μεγάλη σημασία στην φροντίδα των ηλικιωμένων;
Για τον σεφ Udo Schneider, διευθυντή της υπηρεσίας φαγητού στο United Hebrew of New Rochelle , ο οποίος είναι υπεύθυνος για το φαγητό περισσότερων από 300 ηλικιωμένων, o σημαντικότερος λόγος είναι πως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τροφιμογενείς ασθένειες, μιας και το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται με την ηλικία.
Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν υποκείμενες παθήσεις ή μπορεί να λαμβάνουν φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο χωνεύουν τα τρόφιμα.
Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων που είναι συνηθισμένοι σε περιβάλλοντα οικιακής φροντίδας ηλικιωμένων, με το μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τον Schneider να εμπίπτει στο οικιακό τους περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει γιατί στο σπίτι μπορεί τα τρόφιμα να μην αποθηκεύονται κατάλληλα, να μην τηρούνται οι κατάλληλες θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα ή για παράδειγμα κάποιος να πιάσει τα υπόλοιπα τρόφιμα αφού έχει κόψει με γυμνά χέρια ωμό κρέας και να τα μολύνει. Αυτά μπορούν να αποφευχθούν, φυσικά, με την κατάλληλη εκπαίδευση και ελέγχους εξοπλισμού, τα οποία υπάρχουν στις επιχειρήσεις.
Η τήρηση των κατάλληλων πρωτοκόλλων μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης των τροφίμων, το οποίο συνιστά μια διαδικασία τήρησης ορισμένων κανόνων υγιεινής: το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση προστατευτικών γαντιών, τον έλεγχο της θερμοκρασίας των τροφίμων, τη συντήρηση και τον τακτικό έλεγχο του εξοπλισμού και τη σωστή αποθήκευση.
Φυσικά, το προσωπικό πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένο στην ασφάλεια τροφίμων και σε συστήματα οργάνωσής τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι με την επισήμανση των τροφίμων στις εγκαταστάσεις με ετικέτες που να αναγράφουν την ημερομηνία λήξης ή το αν περιέχουν αλλεργιογόνα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εργαζόμενοι να παραμένουν ενημερωμένοι συνεχώς για τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων, οι οποίες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες ενός εθνικού οργανισμού, όπως είναι στην περίπτωση της Ελλάδας ο ΕΦΕΤ.