Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Στα δικαστήρια το σπρέι βουτύρου για ψήσιμο κέικ

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗΠΑ: Στα δικαστήρια το σπρέι βουτύρου για ψήσιμο κέικ
spot_img

Εταιρεία εναλλακτικού βουτύρου που ψεκάζεται σε ταψιά για να μην κολλάνε τα κέικ, ισχυρίζεται πως δεν έχει καθόλου θερμίδες – Τι υποστήριξαν οι μηνυτές.

Σύμφωνα με απόφαση του 9ου Εφετείου των ΗΠΑ, οι επισημάνσεις του ψεκαζόμενου εναλλακτικού βουτύρου “I Can’t Believe It’s Not Butter” της Unilever, που αναφέρουν πως μια μερίδα δεν διαθέτει θερμίδες ή λίπος, δεν είναι παραπλανητικές. Η αρχική αγωγή είχε κατατεθεί προ δεκαετίας στο δικαστήριο της Καλιφόρνια, όπου και εκεί οι δικαστές είχαν την ίδια άποψη. Στο μεταξύ η όλη υπόθεση έφερε στο προσκήνιο τους ρυθμισμένους ορισμούς των διαφορετικών ειδών διατροφής που καθορίστηκαν από τον FDA, αφού σύμφωνα με την αγωγή, το συγκεκριμένο προϊόν δεν πληροί κανέναν από αυτούς.

   Το υποκατάστατο βουτύρου εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία “Λίπη και λάδια” του οργανισμού για ρυθμιστικούς σκοπούς, ωστόσο η υπόθεση εξετάζει εάν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην κατηγορία “Βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι, λίπος” ή στην κατηγορία των Spray.

Στο μεταξύ ενώ το προϊόν αναφέρεται ως υποκατάστατο βουτύρου χωρίς θερμίδες και λίπος, η αγωγή αναφέρει πως ολόκληρο το μπουκάλι έχει 771 θερμίδες και 82 γραμμάρια λίπους. Ωστόσο σύμφωνα με το δικαστήριο, οι πληροφορίες που αναγράφει το προϊόν για απουσία θερμίδων και λίπους, απευθύνονται σε ένα μόνο ψεκασμό και είναι ακριβείς.

    Σύμφωνα με τον FDA, η επισήμανση Nutrition Facts θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ποσότητα ισοδύναμη με μια κουταλιά της σούπας του εκάστοτε απαλειφώμενου μέσου , η χρήση του σπρέι όμως προβλέπεται κυρίως για να μην κολλάνε τα τρόφιμα στα σκεύη. Η συγκεκριμένη ετικέτα αναγράφει ως μερίδα ένα ψεκασμό 0,2 γραμμαρίων, όμως όταν κατατέθηκε η μήνυση η συνιστώμενη δόση ήταν 5 ψεκασμοί, ποσότητα που οι μηνυτές υποστηρίζουν πως είναι πολύ χαμηλή. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να παραπλανηθούν οι καταναλωτές θεωρώντας το προϊόν χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες ενώ δεν είναι, υποστηρίζει η μήνυση.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι θα χρειαστούν 40 ψεκασμοί για έναν καταναλωτή για να πάρει μια κουταλιά της σούπας σπρέι “I Can’t Believe It’s Not Butter”, μια χρήση που επίσης δεν είναι συνηθισμένη. “Τα περισσότερα λάδια μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία «βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι, λίπος», αλλά δεν μπορεί να ψεκαστεί κάθε βούτυρο ή προϊόν με βάση το λάδι”, αναφέρει η απόφαση. “Το σπρέι ως βούτυρο/έλαιο αντί για ένα απλό σπρέι θα απειλούσε να υπονομεύσει τη συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση στο ρυθμιστικό σύστημα του FDA, καθιστώντας ενδεχομένως την κατηγορία «τύπου ψεκασμού» χωρίς νόημα”. Αντιθέτως, ένας από τους δικαστές χαρακτήρισε γελοίο το γεγονός πως ένα ολόκληρο μπουκάλι με λιπαρή ουσία, επειδή απλώς μετατρέπεται σε σπρέι, μπορεί να έχει μηδέν θερμίδες.

https://www.fooddive.com/news/i-cant-believe-its-not-butter-spray-labeling-not-misleading/648069/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα