Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπισκότα: Το ψήσιμο σκοτώνει τη σαλμονέλα (εάν υπάρχει) στη ζύμη;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπισκότα: Το ψήσιμο σκοτώνει τη σαλμονέλα (εάν υπάρχει) στη ζύμη;
spot_img

Το ψήσιμο είναι αρκετό για να σκοτώσει το παθογόνο βακτήριο; Επιστημονικό πείραμα.

Μελέτη εξέτασε την εμπορική διαδικασία ψησίματος στον έλεγχο της Salmonella σε σκληρά και μαλακά μπισκότα, και πιο ειδικά, το κατά πόσο το ψήσιμο είναι αρκετό για να σκοτώσει το παθογόνο βακτήριο στη ζύμη.

Οι ζύμες των μπισκότων παρασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας αλεύρι που εμβολιάστηκε με ένα κοκτέιλ 7 ορότυπων Salmonella. Τα σκληρά μπισκότα ψήθηκαν στους 185°C για 16 λεπτά και τα μαλακά μπισκότα στους 165,6°C για 22 λεπτά, και ακολούθησαν 30 λεπτά κρυώματος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για κάθε τύπο μπισκότου. Οι τιμές D (ο χρόνος θερμικής επεξεργασίας που απαιτείται για να μειωθεί ο πληθυσμός του βακτηρίου κατά ένα λογαριθμικό κύκλο) του κοκτέιλ Salmonella στις ζύμες μπισκότων καθορίστηκαν με τη χρήση δίσκων χρόνου θερμικού θανάτου.

Οι πληθυσμοί της Salmonella αποδείχθηκε ότι μειώθηκαν κατά > 5 log CFU/g σε σκληρά και μαλακά μπισκότα σε 11,5 και 20,5 λεπτά ψησίματος, αντίστοιχα. Επίσης, το παθογόνο βακτήριο δεν εντοπίστηκε στα σκληρά μπισκότα στο τέλος του ψησίματος, ενώ στα μαλακά μπισκότα, η Salmonella ήταν παρούσα στο τέλος του ψησίματος και της ψύξης σε πληθυσμό της τάξης των 0,6 log CFU/g.

Όπως αναφέρει το Food Safety, οι τιμές D της Salmonella στη ζύμη σκληρών μπισκότων στους 60°C, στους 65°C και στους 70°C ήταν 59,6, 28,1 και 11,9 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στη μαλακή ζύμη ήταν 62,3, 28,6 και 14,4 μονάδες, αντίστοιχα. Οι τιμές z (που είναι ο αριθμός των βαθμών Κελσίου που πρέπει να αυξηθεί η θερμοκρασία για να επιτευχθεί μείωση της τιμής D κατά έναν λογάριθμο)  της Salmonella σε σκληρές και μαλακές ζύμες μπισκότων ήταν 14,5°C και 15,8°C, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κίνδυνος νέας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία

Τα χωράφια της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ερημοποιηθούν εντός ενός έτους και να πυροδοτήσουν παγκόσμια επισιτιστική κρίση μετά την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα