Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπισκότα: Το ψήσιμο σκοτώνει τη σαλμονέλα (εάν υπάρχει) στη ζύμη;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπισκότα: Το ψήσιμο σκοτώνει τη σαλμονέλα (εάν υπάρχει) στη ζύμη;
spot_img

Το ψήσιμο είναι αρκετό για να σκοτώσει το παθογόνο βακτήριο; Επιστημονικό πείραμα.

Μελέτη εξέτασε την εμπορική διαδικασία ψησίματος στον έλεγχο της Salmonella σε σκληρά και μαλακά μπισκότα, και πιο ειδικά, το κατά πόσο το ψήσιμο είναι αρκετό για να σκοτώσει το παθογόνο βακτήριο στη ζύμη.

Οι ζύμες των μπισκότων παρασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας αλεύρι που εμβολιάστηκε με ένα κοκτέιλ 7 ορότυπων Salmonella. Τα σκληρά μπισκότα ψήθηκαν στους 185°C για 16 λεπτά και τα μαλακά μπισκότα στους 165,6°C για 22 λεπτά, και ακολούθησαν 30 λεπτά κρυώματος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για κάθε τύπο μπισκότου. Οι τιμές D (ο χρόνος θερμικής επεξεργασίας που απαιτείται για να μειωθεί ο πληθυσμός του βακτηρίου κατά ένα λογαριθμικό κύκλο) του κοκτέιλ Salmonella στις ζύμες μπισκότων καθορίστηκαν με τη χρήση δίσκων χρόνου θερμικού θανάτου.

Οι πληθυσμοί της Salmonella αποδείχθηκε ότι μειώθηκαν κατά > 5 log CFU/g σε σκληρά και μαλακά μπισκότα σε 11,5 και 20,5 λεπτά ψησίματος, αντίστοιχα. Επίσης, το παθογόνο βακτήριο δεν εντοπίστηκε στα σκληρά μπισκότα στο τέλος του ψησίματος, ενώ στα μαλακά μπισκότα, η Salmonella ήταν παρούσα στο τέλος του ψησίματος και της ψύξης σε πληθυσμό της τάξης των 0,6 log CFU/g.

Όπως αναφέρει το Food Safety, οι τιμές D της Salmonella στη ζύμη σκληρών μπισκότων στους 60°C, στους 65°C και στους 70°C ήταν 59,6, 28,1 και 11,9 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στη μαλακή ζύμη ήταν 62,3, 28,6 και 14,4 μονάδες, αντίστοιχα. Οι τιμές z (που είναι ο αριθμός των βαθμών Κελσίου που πρέπει να αυξηθεί η θερμοκρασία για να επιτευχθεί μείωση της τιμής D κατά έναν λογάριθμο)  της Salmonella σε σκληρές και μαλακές ζύμες μπισκότων ήταν 14,5°C και 15,8°C, αντίστοιχα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα