Ο νέος κανονισμός για τη σαλμονέλα στα κοτόπουλα δεν βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα, λέει το NCC.
Τις έντονες αντιδράσεις της βιομηχανίας κοτόπουλου προκάλεσε η πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για αυστηροποίηση των ορίων Salmonella spp στα παναρισμένα προϊόντα ωμού κοτόπουλου. Σύμφωνα με την πρόταση, το FSIS προτείνει να θεωρούνται εκτός ορίων ασφαλείας τα εν λόγω προϊόντα κοτόπουλου με σαλμονέλα 1 cfu ανά γραμμάριο πριν από το πανάρισμα. Υπενθυμίζεται πως στην Ευρώπη με βάση τον κανονισμό 2073 του 2005 περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα, απαιτείται η απουσία σαλμονέλας στα 25 γραμμάρια κατά τη διάρκεια της διατήρησής τους στην αγορά.
Η βιομηχανία κοτόπουλου των ΗΠΑ, που εκπροσωπείται από το Εθνικό Συμβούλιο Κοτόπουλου NCC, σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε τις «σοβαρές ανησυχίες» της σχετικά με τα σχέδια του USDA και κάνει λόγο για μία «απότομη αλλαγή» που δεν έχει βασιστεί σε επιστημονικά δεδομένα και ενέχει πολλούς κινδύνους για την επιβίωση των εταιρειών.
Σύμφωνα με την επιστολή εάν υιοθετηθεί η πρόταση του USDA υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν πολλά εργοστάσια που «έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια και έχουν εργαστεί για περισσότερο από μια δεκαετία για να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις βέλτιστες πρακτικές για αυτά τα προϊόντα για τη μείωση της σαλμονέλας και την προστασία της δημόσιας υγείας».
Το NCC εκτιμά ότι σε ετήσια βάση, πάνω από 200 εκατομμύρια μερίδες αυτού του προϊόντος θα χαθούν, 500-1.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους και το ετήσιο κόστος για τη βιομηχανία είναι σημαντικά υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του USDA. Είναι πιθανό ότι αυτή η πρόταση θα απομάκρυνε τους μικρότερους παραγωγούς αυτού του προϊόντος εντελώς από τη λειτουργία τους τονίζεται στην ανακοίνωση.