Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι τα τρόφιμα της Άνοιξης – 5+1 λόγοι για να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά εποχής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοια είναι τα τρόφιμα της Άνοιξης - 5+1 λόγοι για να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά εποχής
spot_img

Τα πολύπλευρα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών εποχής.

Η αυξανόμενη ζήτηση μας για φρούτα και λαχανικά ανεξαρτήτως εποχής, έχει ενισχύσει την προσπάθεια της βιομηχανίας τροφίμων να μας τα παρέχει μέσω ανθυγιεινών μεθόδων. Το γεγονός αυτό με τον καιρό, έχει δημιουργήσει μια σύγχυση για το ποια φρούτα πραγματικά ανήκουν σε ποια περίοδο, αφού τα, σε αρκετές περιπτώσεις, αναγραφόμενα ως “φρούτα εποχής” μόνο εποχής δεν είναι.

   Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για μια σειρά από τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά καθώς και ορισμένα κρέατα και θαλασσινά που θεωρούνται πιο νόστιμα:

  • Ραβέντι
  • Λεμόνια
  • Ακτινίδια
  • Πεπόνια
  • Κεράσια
  • Ανανάς
  • Βερίκοκα
  • Φράουλες
  • Σπαράγγι
  • Φύλλα φτέρης
  • φάβα
  • καρότα
  • Χόρτα
  • Πράσινο σκόρδο
  • Πατάτες
  • Μανιτάρια Morel
  • Βότανα όπως σχοινόπρασο, μαϊντανός και άνηθος
  • Αρακάς
  • Ραπανάκια
  • Άγρια πράσα
  • Αρνάκι
  • Καβούρια με μαλακό κέλυφος
  • Σολομός
  • Πεστρόφα

   Σύμφωνα με την Claire Georgiou, Reboot Naturopath, B.HSc ND, η κατανάλωση τροφίμων εντός εποχής, έχει μια σειρά από ποιοτικά πλεονεκτήματα.

Καλύτερη γεύση

Όταν τα φρούτα ή τα λαχανικά έρθουν στο απόλυτο σημείο ωρίμανσης φυσικά, έχουν και πιο γλυκιά γεύση.

Καλύτερη τιμή

Είναι λογικό πως τα προϊόντα εντός εποχής θα είναι και πιο φθηνά, αφού οι αγρότες θα συλλέξουν μεγαλύτερη ποσότητα. Παράλληλα, αποφεύγεται το κόστος μεταφοράς από το εξωτερικό, όταν προέρχονται από την τοπική αγορά.

Μεγαλύτερη διατροφική αξία

Τα προϊόντα που αγοράζονται εντός εποχής, είναι πιο φρέσκα και διαθέτουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αφού ορισμένα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ θα μειωθούν γρήγορα όταν αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα τοπικά φρούτα και λαχανικά φαίνονται και οπτικά πιο λαμπερά και ζωντανά όταν είναι όντος εποχής.

Αποφυγή μολύνσεων στο εξωτερικού

Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά προέρχονται από την τοπική αγορά, υπάρχει περισσότερος έλεγχος όσον αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων ή την ύπαρξη μολύνσεων στην παραγωγή. Αρκετές χώρες διαθέτουν πιο χαλαρούς κανονισμούς από κάποιες άλλες όσον αφορά τα πρόσθετα χημικά. Επίσης, ορισμένες γεωργικές περιοχές έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές μολύνσεις λόγω των βιομηχανικών χώρων που στεγάζονται στην ίδια περιοχή. Υπενθυμίζονται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α τον προηγούμενο χρόνο από κατεψυγμένα εισαγώμενα φρούτα.

Υποστηρίζει τις φυσικές διατροφικές ανάγκες του σώματός σας

Τα χειμερινά φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Τα θερινά από την άλλη όπως τα πυρηνόκαρπα φρούτα μας παρέχουν επιπλέον βήτα-καροτένια και άλλα καροτενοειδή που μας βοηθούν να προστατεύσουμε από τις βλαβερές ηλιακές ακτινοβολίες.

Πιο βιώσιμα

Η κατανάλωση εποχικών προϊόντων, μειώνει τη ζήτηση για προϊόντα εκτός εποχής, αφού στηρίζει την τοπική καλλιέργεια, με λιγότερη μεταφορά, λιγότερη ψύξη, και λιγότερη ακτινοβολία. Αυτά μεταφράζονται σε λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο