Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξάνονται τα κρούσματα Ηπατίτιδας Α από κατεψυγμένα εισαγόμενα φρούτα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυξάνονται τα κρούσματα Ηπατίτιδας Α από κατεψυγμένα εισαγόμενα φρούτα
spot_img

Κρούσματα Ηπατίτιδας Α μετά από κατανάλωση κατεψυγμένων μούρων και στη Νέα Ζηλανδία.

Τρείς ασθενείς διαγνώστηκαν με τη νόσο και σύμφωνα με τις αρχές κατανάλωναν τακτικά εισαγόμενα μούρα.

Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί μία συγκεκριμένη μάρκα που ευθύνεται για τις ασθένειες αλλά το MPI (αρχή για την επίβλεψη διαχείριση και ρύθμιση Γεωργίας και Τροφίμων Νέας Ζηλανδίας) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές για την πιθανότητα έκθεσης σε Ηπατίτιδα Α από μούρα.

Υπενθυμίζεται ότι και στην Ουγγαρία 15 άνθρωποι αρρώστησαν με ηπατίτιδα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από γεύμα σε εστιατόριο. Μετά από ελέγχους των αρχών στο εν λόγω εστιατόριο, εντοπίστηκαν σακουλάκια των 2,5 κιλών με κατεψυγμένο μείγμα των φρούτων, τα οποία αναλύθηκαν σε Ουγγρικό εργαστήριο και εντοπίστηκε ο ιός.

Στις 19 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή πύλη RASFF ενημέρωσε 21 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος για επικίνδυνο μείγμα φρούτων που εξάγεται σε αυτές τις χώρες και στο οποίο εντοπίστηκε ηπατίτιδα Α. Λίγες ημέρες αργότερα (26 Αυγούστου) ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση στους Έλληνες καταναλωτές για τον κίνδυνο που διατρέχουν εάν καταναλώσουν το προϊόν  «ARDO ARDOOIE NV» το οποίο μάλιστα πωλείται από μεγάλα σουπερμάρκετ. Τα φρούτα έχουν ανακληθεί σε όλη την Ευρώπη.

Η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας συμβουλεύει τα άτομα που τρώνε κατεψυγμένα μούρα να λαμβάνουν προφυλάξεις, ειδικά εάν πρόκειται για έγκυες, ηλικιωμένες ή έχουν χρόνια ηπατική βλάβη. Οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν το βράσιμο των μούρων πριν την κατανάλωση, τη διασφάλιση ότι οι θερμοκρασίες μαγειρέματος ξεπερνούν τους 85 βαθμούς  Cο  για ένα λεπτό και το πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό και την προετοιμασία του φαγητού.

Ο ιός της ηπατίτιδας Α απενεργοποιείται με θέρμανση σε θερμοκρασία άνω των 85 βαθμών Κελσίου για ένα λεπτό. Το πλύσιμο των κατεψυγμένων μούρων δεν θα καταστρέψει τον ιό. Τα κατεψυγμένα μούρα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή smoothies και άλλων προϊόντων ποτών ή επιδορπίων σε καφετέριες και εστιατόρια υπόκεινται στις ίδιες συμβουλές.

Ο χρόνος από τη μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Α έως την ασθένεια μπορεί να κυμαίνεται από δύο έως επτά εβδομάδες και τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λιγότερο από δύο μήνες.

Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται όταν κάποιος καταπιεί τον ιό μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή με μολυσμένα τρόφιμα ή ποτά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλεγμονή του ήπατος, πυρετό, χαμηλή όρεξη, ναυτία, έμετο, διάρροια, μυϊκούς πόνους και ίκτερος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα