Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιός ηπατίτιδας σε κατεψυγμένα φρούτα από Βέλγιο – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΙός ηπατίτιδας σε κατεψυγμένα φρούτα από Βέλγιο - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

To ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα χαρακτηρίζει σοβαρό τον κίνδυνο.

Ιός ηπατίτιδας Α εντοπίστηκε σε κατεψυγμένα φρούτα που εξάγονται από το Βέλγιο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Κύπρος. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) ο κίνδυνος για νόσηση από ηπατίτιδα Α, εάν καταναλωθούν αυτά τα φρούτα χαρακτηρίζεται σοβαρός.

Το μείγμα φρούτων παράγεται στο Βέλγιο και εξάγεται σε 21 χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Βρετανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νιγηρία, Παναμάς και Ρουμανία.

Η μόλυνση φρούτων και άλλων προϊόντων διατροφής με ηπατίτιδα Α μπορεί να συμβεί σε πολλά σημεία παραγωγής, μέσω:

  • τη χρήση μολυσμένου νερού κατά την άρδευση
  • τα στάδια επεξεργασίας και καθαρισμού, ή
  • χειρισμός από άτομα μολυσμένα με ηπατίτιδα Α που ενδέχεται να μην έχουν πλύνει τα χέρια τους πριν από την επεξεργασία και τη συσκευασία του νωπού προϊόντος.

Η κατάψυξη των φρούτων δεν αδρανοποιεί τον ιό της ηπατίτιδας Α, ο οποίος παραμένει σταθερός και ικανός να προκαλέσει ανθρώπινες μολύνσεις όταν καταναλώνεται. Το ιό μπορεί να σκοτώσει η θερμότητα.

Η ηπατίτιδα Α είναι ένας ιός που προσβάλλει το ήπαρ. Τα συμπτώματα συνήθως χρειάζονται 15-50 ημέρες για να αναπτυχθούν μετά την αρχική μόλυνση και τυπικά διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μερικές φορές περισσότερο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα