Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το τρόφιμο που βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σπανάκι – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο τρόφιμο που βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σπανάκι - Επιστημονική μελέτη
spot_img

     Τα καλύτερα και τα χειρότερα συστατικά για μεγιστοποίηση της περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά στα smoothies σπανάκι.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Linköping της Σουηδίας, διαπίστωσαν πως διαφορετικά προϊόντα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο στην απορρόφηση της λουτεΐνης που περιέχεται στο σπανάκι, μέσω των smoothies. Για τη μελέτη χρησιμοποίησαν 14 κοινά γαλακτοκομικά καθώς και φυτικά προϊόντα και διαπίστωσαν πως μόνο το 27% περίπου ενισχύουν την απελευθέρωση της ουσίας αυτής, σύμφωνα με το Eurekalert.

    Η λουτεΐνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, καροτενοειδές που θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που το σώμα μας δεν μπορεί να παράξει από μόνο του έτσι πρέπει να το λαμβάνουμε μέσω της τροφής. Βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, μαζί με μια άλλη ξανθοφύλλη, τη ζεαξανθίνη, και έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (AMD) του ματιού. Μελέτη σχετιζόμενη με την ηλικία των ματιών (AREDS), αποκάλυψε πως ένα συμπλήρωμα που περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μείωσε την εμφάνιση προχωρημένης AMD κατά 25% σε διάστημα 5 ετών σε άτομα που νοσούσαν ήδη με AMD. Επίσης η πρόσληψη λουτεΐνης ενισχύει την υγεία της καρδιάς, αφού σύμφωνα με άλλη μελέτη, η καθημερινή της πρόσληψη για τρεις μήνες, μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, η πρόσληψη λουτεΐνης με άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, απέδειξε πως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και παράλληλα ενισχύει την μνήμη και τη γνωστική απόδοση.

    Σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά καθώς και τροφές με κίτρινη χρωστική ουσία περιέχουν λουτεΐνη. Εκτός από το σπανάκι, άλλες πηγές της αντιοξειδωτικής ουσίας είναι οι κρόκοι αυγών, ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το λάχανο, το μπρόκολο, το μαρούλι, το καλαμπόκι, τα κόκκινα σταφύλια κ.α. Ωστόσο ως θρεπτικό συστατικό είναι λιποδιαλυτό και απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Αυτός είναι ο λόγος που στην παρούσα μελέτη, η πρόσληψη λουτεΐνης δεν λειτουργεί το ίδιο με όλα τα συστατικά που αναδείχθηκε. “Η λουτεΐνη είναι μια βιοδραστική ένωση. Έχουμε μελετήσει τη λουτεΐνη με παρόμοιο τρόπο με τη μελέτη ενός φαρμακευτικού φαρμάκου. Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε την απελευθέρωση λουτεΐνης από το φρέσκο σπανάκι”, λέει η Rosanna Chung, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας, Ιατρικής και Επιστημών Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο Linköping, η οποία ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

    Οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν τρόπους οι οποίοι θα βελτιστοποιήσουν την πρόσληψη λουτεΐνης μέσω των τροφίμων. Αφού προηγουμένως ανακάλυψαν πως όταν το σπανάκι θερμαίνεται διασπάται μέρος της ουσίας αυτής, κατέληξαν στο smoothie ως μέσο που ενισχύει περισσότερο την πρόσληψή της. Εξετάστηκαν διαφορά προϊόντα, τόσο γαλακτοκομικά όσο και φυτικά σε συνδυασμό με το σπανάκι (που περιέχει την ουσία) και αργότερα προσομοιάσαν την ανθρώπινη πέψη στο γαστρεντερικό σωλήνα, με την προσθήκη πεπτικών ενζύμων. Στη συνέχεια, η ποσότητα λουτεΐνης που είναι διαθέσιμη μέσω των smoothies με διάφορα άλλα συστατικά, συγκρίθηκε με smoothies μόνο με νερό. “Μπορούσαμε να δούμε ότι μόνο 4 από τα 14 προϊόντα που εξετάστηκαν αύξησαν την απελευθέρωση λουτεΐνης από το σπανάκι σε σύγκριση με το νερό. Το αγελαδινό γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθώς και το γάλα καρύδας βελτίωσαν την απελευθέρωση λουτεΐνης.

Το παράδοξο με το γάλα σόγιας

Το γιαούρτι, ωστόσο, το οποίο θεωρείται συγκρίσιμο με το αγελαδινό γάλα και χρησιμοποιείται συχνά σε καφετέριες για την παρασκευή smoothies, δεν έδειξε ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα”, είπε η Rosanna Chung. “Τα φυτικά υγρά γίνονται όλο και πιο κοινά στα smoothies. Είδαμε ότι το γάλα σόγιας ήταν στην πραγματικότητα λιγότερο αποτελεσματικό από το νερό όσον αφορά την απελευθέρωση της λουτεΐνης στα smoothies με σπανάκι. Με άλλα λόγια, το γάλα σόγιας είχε αρνητική επίδραση στην απελευθέρωση λουτεΐνης στη μελέτη μας”, λέει ο Jan Neelissen, διδακτορικός φοιτητής και ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη. Τα άλλα προϊόντα φυτικής προέλευσης στη μελέτη δεν επηρέασαν την απελευθέρωση λουτεΐνης σε σύγκριση με το νερό. Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμα, πως επειδή η λουτεΐνη διασπάται γρήγορα, θα πρέπει τα smoothies που την περιέχουν, να καταναλώνονται άμεσα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα