Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μισθοί: Οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ “ντρέπονται” να ζητήσουν υψηλές αμοιβές

ΑρχικήΝέαΜισθοί: Οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ "ντρέπονται" να ζητήσουν υψηλές αμοιβές
spot_img

Έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν δείχνει πως οι εργαζόμενοι αισθάνονται άβολα να ζητήσουν καλύτερο μισθό από μια επιχείρηση με κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί πιστεύουν ότι είναι αντίθετο με τα πρότυπα της εταιρείας.

Eνοχή για την απαίτηση καλύτερων μισθών αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ που προφέρουν κοινωνικό έργο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η εργασία επιτελεί έναν βασικό σκοπό: την επιβίωση. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων των εργαζομένων να δουλεύουν και να αμείβονται για αυτό επαρκώς. Για μερικούς ανθρώπους, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία να κάνουν ένα επάγγελμα με κοινωνικό αντίκτυπο, για αυτό και εργάζονται σε οργανισμούς που προσφέρουν έργο και έχουν αλτρουιστικό χαρακτήρα, όπως είναι οικολογικές οργανώσεις και ΜΚΟ που ασχολούνται με πρόσφυγες.

Αυτού του είδους οι οργανισμοί, είτε είναι κερδοσκοπικοί είτε είναι μη κερδοσκοπικοί, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτό που έχει ονομαστεί “πλαισίωση κοινωνικού αντίκτυπου” που τονίζει ότι η εργασία τους έχει οφέλη ευημερίας για την κοινωνία. Αλλά πώς επιδρά αυτό στη μισθολογική σχέση και ικανοποίηση του εργαζόμενου από τις απολαβές του;

 Μια νέα μελέτη από τη Σχολή Επιχειρήσεων McCombs στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν δείχνει πως παρά τον όλο αλτρουιστικό χαρακτήρα ενός τέτοιου οργανισμού οι υποψήφιοι για εργασία μπορεί να πιστεύουν ότι θα ήταν αντίθετο με τα πρότυπα της εταιρείας να ζητήσουν υψηλότερη αμοιβή. Ο επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης του McCombs, Insiya Hussain, μάλιστα, και επικεφαλής της μελέτης χαρακτήρισε την τάση αυτή σαν μια “σιωπηρή υπόθεση ότι τα χρήματα και ο αλτρουισμός δεν αναμειγνύονται”.

Ο Hussain και οι συν-συγγραφείς Marko Pitesa και Michael Schaerer του Singapore Management University και ο Stefan Thau του INSEAD διαπίστωσαν ότι οι υποψήφιοι για εργασία σε τέτοιες επιχειρήσεις αισθάνονταν άβολα να ζητήσουν παραπάνω χρήματα, γιατί ανησυχούσαν πως δεν θα τους προσλάμβαναν λόγω του “ακατάλληλου” αιτήματός τους για το χαρακτήρα της εταιρείας.

Οι ερευνητές περιγράφουν αυτή τη στάση ως αποτέλεσμα “αυτολογοκρισίας”, για το οποίο ο Hussain είπε ότι είναι ένα νέο εύρημα για έρευνα σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο και τις μισθολογικές απαιτήσεις, ενώ μια προηγούμενη μελέτη τους είχε αποδείξει ότι πολλοί υποψήφιοι αισθάνονται εξαρχής άβολα να ζητήσουν καλύτερο μισθό.

Δεν είναι σαφές εάν οι εταιρείες χρησιμοποιούν σκόπιμα πλαίσιο κοινωνικού αντίκτυπου για να δίνουν μειωμένους μισθούς. Αλλά η παρούσα έρευνα είναι μια απόδειξη ότι τα διευθυντικά στελέχη τέτοιων επιχειρήσεων πρέπει να δείχνουν πιο θετικά προσκείμενοι σε τέτοιες συζητήσεις, καθώς και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τα πρότυπα και τις αξίες της εταιρείας σχετικά με τις αποδοχές και να προσφέρουν μισθούς με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ούτως ώστε να μην χρειάζονται διαπραγματεύσεις.

Η έρευνα είναι online εκ των προτέρων στο Οργανισμό Επιστήμης .

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο