Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις υψηλότερες από το 1970, τιμές στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΒρετανία: Έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις υψηλότερες από το 1970, τιμές στα τρόφιμα
spot_img

 Επιτροπή του κοινοβουλίου θα εξετάσει τις αιτίες του υψηλότερου πληθωρισμού τροφίμων στη χώρα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Βρετανοί βουλευτές ξεκίνησαν σήμερα έρευνα με στόχο να κατανοήσουν για ποιο λόγο τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τη δεκαετία του 1970.

Η διακομματική επιτροπή Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (EFRA) της Βουλής των Κοινοτήτων επεσήμανε ότι θα εξετάσει πώς μοιράζονται τα κέρδη και οι κίνδυνοι «από τη φάρμα στο πιάτο». Επίσης θα εξετάσει κατά πόσο εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως τα εισαγόμενα τρόφιμα και οι παγκόσμιες τιμές των αγαθών.

«Την ώρα που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσφέρουν στις οικογένειές τους ποιοτικά τρόφιμα σε λογικές τιμές, είναι δουλειά μας ως επιτροπής να κατανοήσουμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκούντγουιλ, επικεφαλής της επιτροπής και βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος.

«Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλότερες τιμές, αλλά το ερώτημα είναι: υπάρχουν μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας που ωφελούνται από αυτό ή κάποια από αυτά νιώθουν επίσης την πίεση;», πρόσθεσε.

Νωρίτερα τον Μάιο η κυβέρνηση της Γαλλίας δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση εναντίον των καταστημάτων τροφίμων που δεν περνούν τις μειώσεις των τιμών χονδρικής στους καταναλωτές.

Στη Βρετανία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να ερευνήσει τα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

Όμιλοι σούπερ μάρκετ, περιλαμβανομένου του Tesco, διαψεύδουν ότι ωφελούνται από τις υψηλές τιμές και ισχυρίζονται ότι τα έσοδά τους έχουν πληγεί και ότι λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 4% ή και λιγότερο, ενώ μεγάλες εταιρείες, όπως η Unilever και Nestle, έχουν περιθώριο κέρδους 16-17%.

Επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των τροφίμων στη Βρετανία ήταν τον Μάρτιο κατά 19,1% υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 1977, ενώ τον Απρίλιο ο πληθωρισμός τροφίμων έφτασε το 17,3%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι αναμένει ο γενικός πληθωρισμός – που παρέμενε πάνω από το 10% τον Μάρτιο—να μειωθεί πιο αργά από όσο ήλπιζε, κυρίως λόγω των απρόσμενα μεγάλων και επίμονων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων επεσήμαναν ότι αναμένουν οι τιμές να αυξηθούν γενικά το 2023, αλλά το ποσοστό του πληθωρισμού θα μειωθεί μέσα στο έτος.

Οι τιμές σε κάποια από τα προϊόντα στα οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση — όπως το γάλα, το βούτυρο και το ψωμί—έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται.

Η επιτροπή EFRA δεν μπορεί να αλλάξει τη νομοθεσία, αλλά μπορεί να εκδώσει έκθεση με συστάσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο