Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τwitter: Μένος των πολιτών απέναντι σε ζητήματα παχυσαρκίας

ΑρχικήΕπιστήμηΣταγόνες επιστήμηςΤwitter: Μένος των πολιτών απέναντι σε ζητήματα παχυσαρκίας
spot_img

Η συντριπτική πλειοψηφία των tweets σχετικά με την παχυσαρκία έχουν αρνητικό και ρατσιστικό πρόσημο, αναφέρει μελέτη.

Νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας διαπίστωσε πως η πλειοψηφία των tweets που αναφέρονται στην παχυσαρκία έχουν αρνητικό χαρακτηρα.

Το Twitter αποτελεί πολλές φορές τρανταχτό παράδειγμα του πόσο μεγάλη επιρροή μπορούν να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην κοινή γνώμη. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν ένα είδος “bottom up” δημοκρατίας και ενημέρωσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οτιδήποτε γίνεται γνωστό από το Twitter είναι καλό ή έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες, καθώς πολλές φορές η πληροφορία που μεταδίδεται δεν είναι ορθή.

Ερευνητές στην Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισαν να κάνουν μια έρευνα επικεντρωμένη στην άποψη του κοινού για την παχυσαρκία, εστιάζοντας σε σημαντικά πολιτικά γεγονότα, κατά τα οποία η δραστηριότητα του Twitter φαίνεται να εκτοξεύτηκε.

Αυτά περιλάμβαναν σχόλια για το βάρος του Ντόναλντ Τραμπ -όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ -και την έναρξη μιας εκστρατείας για την παχυσαρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Μπόρις Τζόνσον.

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας, η κατανόηση της στάσης και των αντιλήψεων του κοινού για αυτήν μπορεί να είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών υγείας και θεραπευτικών μέσων σε εθνικό και πανεθνικό επίπεδο, πιστεύει ο Δρ Jorge Correia, σημαντικό μέλος της ομάδας πίσω από την έρευνα.

Για την μελέτη οι επιστήμονες συγκέντρωσαν και ανέλυσαν 25.580 tweets– χρησιμοποιώντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα και τεχνητή νοημοσύνη- σχετικά με την παχυσαρκία που δημοσιεύτηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2021. Από την ανάλυση προέκυψε πως το υψηλότερο ποσοστό των tweets (72,97%) αντιπροσώπευαν αρνητικά συναισθήματα, ακολουθούμενο από ουδέτερα (18,78%) και θετικά (8,25%).

Αναφορικά με τη σύνδεση της παχυσαρκίας με σημαντικά γεγονότα του πολιτικού χώρου, οι χρήστες χρησιμοποίησαν τέτοιες αναφορές σε μεγάλο βαθμό όταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, περιέγραψε τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως “νοσηρά παχύσαρκο” (19 Μαΐου 2020), αναφέρεται για την έρευνα στο Eurekalert. Aπό τα 1.003 tweets δημοσιεύτηκαν για αυτό το θέμα σε αρκετές ημέρες, το 94% περίπου είχαν αρνητικό συναίσθημα.

Επιπλέον, η έναρξη μιας στρατηγικής για την παχυσαρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 27 Ιουλίου 2020, από τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, προσέλκυσε πολλές επικρίσεις από το κοινό, με το περίπου 73,9% των tweets να αντιπροσωπεύει αρνητικά συναισθήματα.

Άλλα θέματα που αφορούσαν την παχυσαρκία- 243 στο σύνολο- αφορούσαν την παιδική παχυσαρκία, εμβολιασμό για τον COVID-19, που ήταν και το δημοφιλέστερο, ρατσισμό και υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των μειονοτήτων, κάπνισμα, χρήση παράνομων ουσιών και κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα με παχυσαρκία, περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 Ο ρατσισμός προς τους μαύρους ήταν το τέταρτο θέμα με τα περισσότερα tweet.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματά τονίζουν την ανάγκη να δούμε την παχυσαρκία μέσα από έναν ολιστικό φακό και όχι με ρατσισμό ή με φόβο. Η επαρκής και ορθή πληροφόρηση από εμπειρογνώμονες θα αποτελέσει το κλειδί σε αυτή τη διαδικασία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα