Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία σαλμονέλας από ωμή ζύμη για μπισκότα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία σαλμονέλας από ωμή ζύμη για μπισκότα
spot_img

Μεγάλος ο κίνδυνος από άψητο μείγμα για μπισκότα ή πίτες.

    Η κατανάλωση ωμής ζύμης που πωλείται από τα εστιατόρια του Papa Murphy για ψήσιμο στο σπίτι,  συνδέθηκε με τη μόλυνση στελέχους σαλμονέλας στις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση της επιδημίας στις 23 Μαΐου αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σε έξι πολιτείες έχουν πάθει δηλητηρίαση αλλά οι αρχές λένε πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

“Η ωμή ζύμη μπισκότων είναι ένας συνεχής κίνδυνος για τη σαλμονέλα για τους καταναλωτές”, δήλωσε ο William Marler, δικηγόρος για την ασφάλεια των τροφίμων και εκδότης του Food Safety News. “Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το ύποπτο παθογόνο εκτός από αυγά μπορεί να υπάρχει και στο αλεύρι, κάτι που για τους περισσότερους καταναλωτές είναι τόσο ανησυχητικό όσο και ασυνήθιστο”.

  Οι προσπάθειες για την εντοπισμό της πηγής σαλμονέλας συνεχίζονται. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δεν ανέφεραν εάν η συγκεκριμένη ζύμη μπισκότων παρασκευάζεται από την ίδια την εταιρία ή από εξωτερικό συνεργάτη. 

   Είναι γνωστό πως τα συστατικά του μπισκότου όπως τα ωμά αυγά και το ώμο αλεύρι, μπορεί να είναι φορείς παθογόνων βακτηρίων για τον άνθρωπο. Εκτός από τα αυγά, το ώμο αλεύρι έχει συνδεθεί με αρκετά κρούσματα δηλητηριάσεων στο παρελθόν, που κατόπιν αναλύσεων και ερευνών προέκυψε πως είχαν προκληθεί από την ύπαρξη του βακτηρίου STEC. Οι νέες έρευνες έχουν αποκαλύψει πως το συγκεκριμένο βακτήριο εκτός από υγρό περιβάλλον, ευδοκιμεί και στο ξηρό όπως το αλεύρι. Άλλη μια περίπτωση τροφιμογενών παθογόνων, ήταν το 2009 από τη ζύμη μπισκότων Nestle που προκάλεσε δηλητηρίαση σε 80 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκαν από το ίδιο στέλεχος E. coli O157:H7.  Για το λόγο αυτό τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να μην καταναλώνουμε ωμή ζύμη, αφού τέτοια βακτήρια εξουδετερώνονται με το ψήσιμο.

    Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας δεν διαθέτουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που να καθιστούν ευδιάκριτο για εμάς το παθογόνο. Έτσι είναι πιο εύκολο να μεταφερθεί σε εμάς και να μας προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό κ.α. Ωστόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν μεγάλες ηλικίες, ευπαθείς ομάδες και βρέφη, που το ανοσοποιητικό τους είναι εύθραυστο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο