Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
28.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Νέα Ζηλανδία έχασε την αποκλειστικότητα του εμπορικού σήματος του μελιού mānuka

ΑρχικήΝέαΗ Νέα Ζηλανδία έχασε την αποκλειστικότητα του εμπορικού σήματος του μελιού mānuka
spot_img

Η Νέα Ζηλανδία χάνει την αποκλειστικότητα εμπορικού σήματος του μελιού mānuka. Απόφαση IPO υπέρ των Αυστραλών παραγωγών.

Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία σημειώσατε 1-0 στην μάχη για την πνευματική ιδιοκτησία του μελιού mānuka, καθώς το γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της Νέας Ζηλανδίας (IPO) αποφάσισε ότι η χώρα δεν κατέχει αποκλειστική αξίωση για την ταξινόμηση.

Αυτό σημαίνει πως πλέον η Αυστραλία μπορεί να αυξήσει τις διεθνείς πωλήσεις ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με την Manuka Honey Association.

Η αρχή πνευματικής ιδιοκτησίας διαπίστωσε ότι ο όρος «mānuka» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμπορικό σήμα, καθώς απλά περιγράφει ένα είδος μελιού, απόφαση την οποία χαιρέτισε ο Ben McKee, Πρόεδρος της Αυστραλιανής Manuka Honey Association.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος ξεκίνησε πριν 8 χρόνια από τους παραγωγούς της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι ισχυρίζονται πως έρευνες έχουν δείξει ότι το Αυστραλιανό mānuka είναι χειρότερο από το δικό τους, που έχει ακόμα και αντιμικροβιακά οφέλη.

Tο μέλι mānuka είναι ένα προϊόν που προέρχεται αποκλειστικά από το  Leptospermum scoparium ή το δέντρο mānuka, το οποίο είναι εγγενές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Είναι το μοναδικό που παράγει νέκταρ για να παράξει το μέλι. Μάλιστα, το δέντρο mānuka είναι μέρος της ιθαγενούς ιατρικής των Μαορί για χιλιετίες.

Ωστόσο, ενώ οι Αυστραλοί παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν το μέλι τους ως αυθεντικό mānuka, η απάτη με το μέλι συνεχίζεται.

Πολλές είναι οι εταιρείες μελιού από χώρες ακόμα και εκτός Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας που ισχυρίζονται ότι το προϊόν τους είναι mānuka, ωστόσο ο ισχυρισμός τους είναι ψευδής και παραπλανητικός ενώ δεν διαθέτουν το απαραίτητο DNA του δέντρου mānuka ή τα σωστά συστατικά, αλλά έχουν θεμελιώδεις διαφορές και το μέλι τους προέρχεται από άλλα φυτά.

Στις ΗΠΑ που το μέλι έχει μεγάλη ζήτηση, μια έρευνα που διεξήχθη από το Unique Mānuka Factor Honey Association (UMFHA) σε καταναλωτές, πάνω από τα δύο τρίτα (69%) πιστεύουν ότι τα προϊόντα που αγοράζουν προέρχονται από αξιόπιστους λιανοπωλητές. Επομένως, τα προϊόντα μελιών που δεν προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία με εσφαλμένη σήμανση παραπλανούν τους καταναλωτές ως προς το τι πράγματι περιέχουν.

 Τον Απρίλιο, η αγροτική ένωση Copa-Cogeca ξεκίνησε μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης απάτης για το μέλι στην ΕΕ , κινητοποιώντας τους μελισσοκόμους να καλέσουν την Κομισιόν να επιβάλει την επισήμανση της χώρας προέλευσης. Αυτό ακολουθεί πιστά τις έρευνες της ΕΚ που αποκαλύπτουν ότι το 46% των δειγμάτων που συλλέγονται από εισαγωγές μελιού είναι ύποπτα ότι είναι νοθευμένα με σιρόπια, αναφέρει ο ιστότοπος Food Navigator.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακτινοβόληση Τροφίμων: Τι ισχύει στην ΕΕ – Γιατί η βιομηχανία αντιστέκεται

Παρά την επίσημη έγκριση των Αρχών και τις διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας η χρήση της ακτινοβόλησης τροφίμων παραμένει περιορισμένη.

Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην απώλεια βάρους – Επιστημονική μελέτη

Η επίδραση της κατανάλωσης ψωμιού με χαμηλή απελευθέρωση ινσουλίνης, στην ανάπτυξη βάρους — Μια πραγματική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα