Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγωτό: Είναι ασφαλές για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠαγωτό: Είναι ασφαλές για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη;
spot_img

Και ναι και όχι λένε οι ειδικοί.

     Η συμβουλή των ειδικών για το αν πρέπει να καταναλώνεται παγωτό κατα την εγκυμοσύνη, εξαρτάται από τον τύπο του παγωτού. Σε καμία περίπτωση δεν το απαγορεύουν (δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένες περιπτώσεις), ωστόσο τονίζουν την αναγκαιότητα της γνώσης για την επεξεργασία των πρώτων υλών.

    Ανάμεσα στο σπιτικό παγωτό, το παγωτό μηχανής και το συσκευασμένο παγωτό, το NHS συμβουλεύει το συσκευασμένο. Αυτό γιατί παρασκευάζεται από παστεριωμένα προϊόντα (αυγά και γάλα) και παράλληλα δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με διασταυρούμενα μόλυνση. Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από βακτήρια όπως σαλμονέλα, λιστέρια ή σταφυλόκοκκο. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν σε τέτοιου είδους βακτήρια είναι επιρρεπή τρόφιμα όπως το παγωτό που δεν υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία.    

Σύμφωνα με την Dr. Rana Conway, Διατροφολόγο Εγκυμοσύνης και Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, οι έγκυες καλό είναι να αποφεύγουν παγωτά μηχανής επειδή παρασκευάζονται και διατηρούνται σε μηχανήματα που (σε πολλές περιπτώσεις) δεν καθαρίζονται σωστά με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια όπως η λιστέρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε αποβολή είτε σε θνησιγένεια. Αν θέλετε να απολαύσετε πάραυτα αυτό το είδος παγωτού, αναζητήστε πιστοποιητικό Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) με βαθμολογία υγιεινής 4 ή 5.

   Όσον αφορά το σπιτικό παγωτό, ισχύουν οι ίδιες υποδείξεις προς όλους τους λάτρεις, πως δηλαδή απαγορεύεται ρητά η παρασκευή παγωτού με οποιοδήποτε είδος μη παστεριωμένου υλικού, καθώς μπορεί να γίνει φορέας σαλμονέλας. Και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, η επίπτωση στις έγκυες είναι διπλή.

   Η Dr. Conway προσθέτει επίσης πως καλό είναι να αποφεύγονται παγωτά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σημειώνει στο MadeForMums: “Μια καλή εναλλακτική είναι το παγωμένο γιαούρτι που αγοράζεται από το κατάστημα, το οποίο περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά. Ακόμα καλύτερα, φτιάξτε το δικό σας ανακατεύοντας φρούτα και γιαούρτι και βάζοντάς τα στην κατάψυξη. Οι μπανάνες λειτουργούν ιδιαίτερα καλά σε αυτό, καθώς έχουν γλυκιά γεύση και προσφέρουν μια ωραία κρεμώδη υφή”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο