Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγωτό μηχανής: Είναι ασφαλές;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαγωτό μηχανής: Είναι ασφαλές;
spot_img

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια τροφίμων που κρύβονται στις μηχανές παγωτού.

Μπορεί σε όλους (σχεδόν) τους μικρούς και μεγάλους να αρέσει το παγωτό μηχανής και να έχει συνδεθεί με ευχάριστες, καλοκαιρινές αναμνήσεις, αλλά όπως όλα τα τρόφιμα, δεν είναι εντελώς αθώο.

Και μιας και το καλοκαίρι είναι μια ανάσα μακριά μας, ακολουθούν 4 επικινδυνότητες του παγωτού μηχανής.

Ίσως η λέξη “αποφεύγετε” είναι λίγο αυστηρή, αλλά τουλάχιστον να προσέχετε λίγο παραπάνω.

Επικίνδυνα βακτήρια στις μηχανές

 Σύμφωνα με την Janilyn Hutchings, επιστήμονας Ασφάλειας Τροφίμων από την State Food Safety και δήλωσή της στον ιστότοπο Delish, οι μηχανές των παγωτών μηχανής πρέπει καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κάθε 10-24 ώρες, διαφορετικά μπορούν γρήγορα να αναπτύξουν μούχλα ή να αναπαράγουν κάθε είδους βακτήρια.

Δυσκολία συντήρησης και απολύμανσης των μηχανημάτων

Όπως προαναφέραμε , τα μηχανήματα σερβιρίσματος παγωτού μηχανής πρέπει να αποστειρώνονται κάθε μέρα ή περισσότερες από μία φορές την ημέρα.

Αλλά αυτό συχνά δεν γίνεται, καθώς μερικά εξαρτήματα δεν αφαιρούνται και ο καθαρισμός τους είναι περίπλοκος. Αυτό χρήζει απαραίτητη την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τρόπο απολύμανσης, αλλά σε μέρη με πολλή δουλειά, αυτό το στάδιο πολλές φορές παραλείπεται. Εν ολίγοις, τα περισσότερα μηχανήματα που σερβίρουν παγωτό μηχανής μπορεί να έχουν καθαριστεί ανεπαρκώς.

Το ίδιο το παγωτό μηχανής είναι επιρρεπές σε τροφιμογενή βακτήρια

Όπως αναφέρει το Delish, πολλά παγωτά μηχανής παρασκευάζονται με μη παστεριωμένη βάση που πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία ψυγείου—από 0 ως -1 βαθμούς Κελσίου, αλλά χωρίς να παγώνει απόλυτα, προκειμένου να είναι ασφαλές για κατανάλωση, χωρίς να χάνει τη μαλακή υφή του.

Βέβαια, επειδή υπάρχει ένα τόσο στενό εύρος θερμοκρασίας, η βάση του παγωτού, η οποία περιέχει ήδη φυσικά βακτήρια μπορεί να αναπτύξει ακόμα περισσότερα, με αποτέλεσμα μια πιθανή μόλυνση.

Πολλά περιστατικά τροφιμογενών ασθενειών προκλήθηκαν από παγωτό μηχανής

Αρκετά είναι τα ξεσπάσματα τροφικής δηλητηρίασης που οφείλονταν σε παγωτό μηχανής.

Για παράδειγμα, το 2005, περισσότεροι από 120 άνθρωποι στο Οχάιο έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από μολυσμένη με σταφυλόκκοκο μηχανή παγωτού.

Το 2016 δύο ασθενείς από το Σιάτλ νόσησαν με Listeria από παγωτό μηχανής στην καντίνα του νοσοκομείου! Υπενθυμίζεται ότι η Listeria αν και είναι κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες.

Οπότε, προσοχή!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα