Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
28.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Το #EUChooseSafeFood επιστρέφει με ακόμα περισσότερες χώρες!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Το #EUChooseSafeFood επιστρέφει με ακόμα περισσότερες χώρες!
spot_img

Η εκστρατεία για πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές για σωστές επιλογές και χειρισμού τροφίμων.

Μετά την επιτυχία των τελευταίων δύο ετών, η EFSA και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ εγκαινιάζουν σήμερα την τρίτη έκδοση της εκστρατείας #EUChooseSafeFood. Στόχος του #EUChooseSafeFood είναι να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές τους επιλογές. Το 2023 η εκστρατεία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς πλέον συμμετέχουν 16 χώρες.

Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους πολίτες στην κριτική σκέψη σχετικά με τις καθημερινές επιλογές που κάνουν για το φαγητό. Παρέχει πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές, από τη βοήθεια στην ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων και την κατανόηση των προσθέτων έως την παροχή συμβουλών σχετικά με την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων. Η εκστρατεία καλύπτει πολλά θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και φέτος θα επικεντρωθεί σε συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για να εξασφαλίσουν καλή υγιεινή των τροφίμων στο σπίτι, πώς να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και τι γίνεται σε ολόκληρη την ΕΕ για την αντιμετώπιση των τροφιμογενών ασθενειών.

«Η EFSA συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων και με επιστήμονες από όλη την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή, υγιεινά και βιώσιμα. Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood κάνει τη σύνδεση μεταξύ της επιστήμης της ασφάλειας των τροφίμων και των τροφίμων που καταλήγουν στα πιάτα μας, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν καλές επιλογές τροφίμων και να δημιουργήσουν μια καλύτερη κατανόηση των τροφίμων για όλους. Είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω ότι η εκστρατεία πηγαίνει από δύναμη σε δύναμη με περισσότερους εθνικούς εταίρους που υπογράφουν να λάβουν μέρος φέτος από ποτέ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url.

Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως σε ευρωπαίους πολίτες ηλικίας μεταξύ 25 και 45 ετών, με έμφαση στους νέους γονείς και τα άτομα που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων και την επιστήμη. Υπογραμμίζει τον ρόλο των Ευρωπαίων επιστημόνων που συνεργάζονται για την προστασία των καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της εκστρατείας, η #EUChooseSafeFood είχε θετικό αντίκτυπο στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και στην κατανόηση της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ. Το ποσοστό όσων εκτέθηκαν στα μηνύματα της εκστρατείας και υπενθύμισαν ότι οι αποφάσεις για την ασφάλεια των τροφίμων βασίζονται στην επιστήμη αυξήθηκε από 2 σε 10 το 2021 σε 4 το 2022. Τα επίπεδα εμπιστοσύνης στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ βελτιώθηκαν επίσης μεταξύ εκείνων που ήρθαν σε επαφή με την εκστρατεία: Το 70 % των πολιτών δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων το 2022, σημειώνοντας αύξηση 10 % σε σχέση με το 2021.

Πώς να εμπλακούμε!

Η έναρξη της εκστρατείας #EUChooseSafeFood σηματοδοτεί το σημείο εκκίνησης για πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο σε 16 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, οι κυβερνήσεις και οι αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ θα δρομολογήσουν στοχευμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για το εθνικό τους κοινό υπό την ομπρέλα του #EUChooseSafeFood.

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την εκστρατεία ενθαρρύνονται να επισκεφθούν τον ιστότοπο #EUChooseSafeFood, ο οποίος περιέχει πλήθος πληροφοριών, μεταφρασμένων σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, σχετικά με διάφορα θέματα ασφάλειας των τροφίμων. Από τον ιστότοπο, μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την εργαλειοθήκη της καμπάνιας που περιλαμβάνει οπτικά, ταινίες μικρού μήκους και δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων σε διάφορες γλώσσες για να μοιραστείτε στα δικά σας κανάλια.

Σχετικά με την εκστρατεία

Οι 16 χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία 2023 #EUChooseSafeFood είναι:  Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακτινοβόληση Τροφίμων: Τι ισχύει στην ΕΕ – Γιατί η βιομηχανία αντιστέκεται

Παρά την επίσημη έγκριση των Αρχών και τις διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας η χρήση της ακτινοβόλησης τροφίμων παραμένει περιορισμένη.

Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην απώλεια βάρους – Επιστημονική μελέτη

Η επίδραση της κατανάλωσης ψωμιού με χαμηλή απελευθέρωση ινσουλίνης, στην ανάπτυξη βάρους — Μια πραγματική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα