Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία αυγών: Ανίχνευση σπασμένων αυγών μέσω βίντεο

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΒιομηχανία αυγών: Ανίχνευση σπασμένων αυγών μέσω βίντεο
spot_img

Πως οι παραγωγοί μπορούν να αποφύγουν τον κίνδυνο μόλυνσης των καταναλωτών, αλλά και τον κίνδυνο μόλυνσης των άθικτων αυγών και του εξοπλισμού.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, τα αυγά πλένονται πριν διατεθούν προς πώληση. Ωστόσο, στην Ελλάδα τα αυγά διατίθενται άπλυτα και είναι αυτός ο λόγος που στις άλλες χώρες πωλούνται μέσα σε ψυγείο ενώ στην χώρα μας στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 3% όλων των αυγών είναι σπασμένα (συμπεριλαμβανομένου του σπασίματος, του ραγίσματος ή των τρυπών στο κέλυφος του αυγού). Τα σπασμένα αυγά όχι μόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα , καθιστώντας τα αυγά επιβλαβή για τον άνθρωπο, αλλά επίσης μολύνουν εύκολα άλλα άθικτα αυγά και τον εξοπλισμό παραγωγής επεξεργασίας κατά τη μεταφορά. Είτε υποβάλλονται σε διαδικασία απολύμανσης είτε όχι οι παραγωγοί πρέπει να φροντίζουν και να εντοπίζουν στα σπασμένα αυγά. Γι΄αυτό και έχουν ανακαλυφθεί αυτόματα συστήματα ανίχνευσης σπασμένων αυγών.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi στο Ειδικό θέμα Emerging Processing Technologies: Effects on Improving the Safety and Quality of Food Products.προτείνει ένα μοντέλο ανίχνευσης βασισμένο σε βίντεο για την ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο σπασμένων άπλυτων αυγών. Ένα σύστημα ικανό για συνεχή περιστροφή και μετατόπιση αυγών σχεδιάστηκε για να εμφανίζει ολόκληρη την επιφάνεια ενός αυγού. Τα αποτελέσματα της χρήσης αυτού του συστήματος έδειξαν ακρίβεια 96,4% για την ανίχνευση σπασμένων αυγών.

Σε σύγκριση με την τρέχουσα έρευνα, η μέθοδος που προτείνεται σε αυτή τη μελέτη συνδυάζει την ανίχνευση και την παρακολούθηση αντικειμένων και έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην ανίχνευση άπλυτων σπασμένων αυγών. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα του χαμηλού κόστους εξοπλισμού, καθώς είναι σε θέση να κρίνει δυναμικά την κατηγορία των αυγών και να επεξεργάζεται πολλαπλά αυγά ταυτόχρονα, καθιστώντας την πιο κατάλληλη για ανίχνευση αυγών μεγάλης κλίμακας και προωθώντας την εφαρμογή μεθόδων ανίχνευσης με βάση την όραση στις γραμμές παραγωγής. Η μέθοδος που προτείνεται σε αυτή τη μελέτη είναι πλήρως εφαρμόσιμη σε άλλες συσκευές που μπορούν να κάνουν τα αυγά να περιστρέφονται. 

 Συμπερασματικά αυτή η μελέτη προτείνει μια μέθοδο ανίχνευσης σπασμένων αυγών με βάση την όραση για άπλυτα αυγά. Κατασκευάστηκε ένα σύστημα μηχανικής όρασης με βάση μια συσκευή που μπορεί να κάνει το αυγό να περιστρέφεται.  Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ακρίβεια ανίχνευσης της προτεινόμενης μεθόδου φτάνει το 96,4%, που πληροί τις απαιτήσεις ανίχνευσης σε πραγματικό χρόνο. Η μέθοδος που προτείνεται σε αυτή τη μελέτη παρέχει μια κατάλληλη τεχνική λύση για τη μεγάλης κλίμακας ταχεία ανίχνευση της ποιότητας των αυγών και άλλων ελαττωμάτων στην επιφάνεια των τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα