Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εφηβεία: Η Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με κακή διάθεση και προβλήματα συμπεριφοράς

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕφηβεία: Η Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με κακή διάθεση και προβλήματα συμπεριφοράς
spot_img

Επιστημονική πειραματική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 560 έφηβοι 14-17 ετών.

Οι έφηβοι που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ποτών έχουν περισσότερες δυσκολίες όσον αφορά την ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας (IDIBGI). Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από ανάλυση στις συνήθειες 560 Ισπανών εφήβων ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών.

Η αγορά υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ποτών έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, με τους εφήβους να είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αυτών των τύπων βιομηχανικών προϊόντων που χαρακτηρίζονται από τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. πρωτεΐνες και φυτικές ίνες), την υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (π.χ. κορεσμένα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα), και την παρουσία πρόσθετων (π.χ. χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης) που τα καθιστούν πολύ ελκυστικά, νόστιμα και εθιστικά. 

Η μελέτη, αναλύει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών – όπως  κακή διάθεση, το συναισθηματικό άγχος, προβλήματα προσοχής – και άλλα συμπτώματα συμπεριφοράς, λαμβάνοντας υπόψη την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, μεταβλητές που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Η έρευνα έδειξε άμεση συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών, της συναισθηματικής δυσφορίας και των προβλημάτων συμπεριφοράς, με τη συσχέτιση με τη κακή διάθεση που αναφέρθηκε από τους έφηβους να είναι πιο σημαντική.

Οι έφηβοι ανέφεραν μέση κατανάλωση 7,7 υπερεπεξεργασμένων τροφών την προηγούμενη ημέρα, με υψηλότερη κατανάλωση μεταξύ των εφήβων (8,6 υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα για τα αγόρια σε σύγκριση με 7 υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα για τα κορίτσια). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν λουκάνικα, μπισκότα και επεξεργασμένα κρέατα (50-60%), προϊόντα σοκολάτας, σνακ, ροφήματα και προϊόντα σοκολάτας (40-50%) και αρωματισμένα γιαούρτια, επεξεργασμένα ψωμιά και αρτοσκευάσματα, δημητριακά με ζάχαρη, αναψυκτικά, συσκευασμένα φρούτα χυμούς και επεξεργασμένα πατατάκια (30-40%).

Όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι έφηβοι ανέφεραν μέση κατανάλωση 1,93 μερίδων την ημέρα, πολύ μακριά από τις συνιστώμενες πέντε μερίδες την ημέρα και ανέφεραν σωματική δραστηριότητα κατά μέσο όρο 2,9 ημέρες την εβδομάδα. Ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ήταν υψηλότερη μεταξύ των έφηβων κοριτσιών (2 μερίδες σε σύγκριση με 1,7 μερίδες για τα αγόρια), τα αγόρια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (3,6 ημέρες σε σύγκριση με 2,3 ημέρες για τα κορίτσια). 

Επιπλέον, το 26,2% των συμμετεχόντων παρουσίασε κάποιο είδος ψυχοκοινωνικού προβλήματος, το 33,9% σχετίζεται με συναισθηματική δυσφορία, κυρίως κατάθλιψη ή άγχος, το 9,5% σχετίζεται με προβλήματα προσοχής και το 3,9% με προβλήματα συμπεριφοράς. Ανά φύλο, τα κορίτσια εμφάνισαν μεγαλύτερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε όλους τους τομείς (26,4% έναντι 22,2%), ιδιαίτερα σε σχέση με την κακή διάθεση και τα συναισθήματα άγχους, εκτός από προβλήματα συμπεριφοράς που ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο φύλων. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο