Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kαφές: Η κλιματική αλλαγή μειώνει την παραγωγή, αυξάνει τις τιμές και καταστρέφει τη γεύση!

ΑρχικήΝέαKαφές: Η κλιματική αλλαγή μειώνει την παραγωγή, αυξάνει τις τιμές και καταστρέφει τη γεύση!
spot_img

Καταστροφικές φαίνεται πως θα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια αγορά καφέ.

Οι διεθνείς τιμές της ποικιλίας καφέ ρομπούστα (robusta) – από την οποία παράγεται ο καφές εσπρέσο αλλά και ο στιγμιαίος καφές- αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.
Βασικές αιτίες είναι η περιορισμένη προσφορά και οι ανησυχίες για τη μελλοντική παραγωγή λόγω του Ελ Νίνιο. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να κάνει σύντομα την εμφάνισή του – με υψηλές θερμοκρασίες και σαρωτικές πλημμύρες- και οι συνέπειες εκτιμάται ότι θα είναι καταστροφικές για διαφορετικούς τομείς- ένας εξ αυτών είναι η παγκόσμια παραγωγή καφέ.

Οι δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ρομπούστα στον κόσμο, το Βιετνάμ και η Βραζιλία, μπορεί να υποστούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες εάν αναπτυχθεί ένα ισχυρό Ελ Νίνιο.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο ειδικός αναλυτής Fernando Maximiliano της StoneX, η παραγωγή της ποικιλίας ρομπούστα στη Βραζιλία μειώθηκε κατά 40% την τελευταία φορά που αναπτύχθηκε ένα ισχυρό Ελ Νίνιο, την περίοδο 2015-2016, και προκάλεσε ξηρασία στην πολιτεία Espirito Santo. Αν και στη Βραζιλία έχουν γίνει επενδύσεις για την προστασία των καλλιεργειών από την ξηρασία ( κατασκευή αρδευτικών δικτύων και δεξαμενών αποθήκευσης νερού), το φετινό Ελ Νίνιο αναμένεται να ξεπεράσει τη δυνατότητα των υποδομών να ανταπεξέλθουν σε παρατεταμένη ξηρασία.

O διεθνής κολοσσός εμπορίας καφέ Volcafe προέβλεψε ότι η παγκόσμια αγορά καφέ ρομπούστα την περίοδο 2023/24 θα παρουσιάσει έλλειμμα ρεκόρ 5,6 εκατομμυρίων σακουλών. Επιπλέον, η Volcafe προβλέπει ότι η Ινδονησία, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ρομπούστα στον κόσμο, θα δει την παραγωγή καφέ ρομπούστα να μειώνεται σε 9,1 εκατομμύρια σακούλες, τη μικρότερη σοδειά ρομπούστα των τελευταίων 10 ετών, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από υπερβολικές βροχοπτώσεις σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας.

Η ανθεκτικότητα της ποικιλίας arabica

Σε αντίθεση με την ποικιλία ρομπούστα, η ποικιλία αράμπικα (arabica) αναμένεται να αποδειχθεί περισσότερο ανθεκτική στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι παραγωγοί της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής -που υπέφεραν από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις κατά τα τρία τελευταία χρόνια της La Nina- έχουν πλέον πιο φυσιολογικές καιρικές συνθήκες.

Στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ποικιλίας αράμπικα στον κόσμο, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες πλημμύρες υποχωρούν, καθώς οι αγρότες της Minas Gerais, της μεγαλύτερης περιοχής καλλιέργειας της ποικιλίας στη Βραζιλία, επιστρέφουν στα χωράφια για να ενισχύσουν τις καλλιέργειες με λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τη γεύση του καφέ

Σύμφωνα με τη μελέτη “Wake up and smell the coffee The climate crisis and your coffee May 2023” της οργάνωσης Christian Aid, η κλιματική αλλαγή καταστρέφει όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των σπόρων καφέ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ποιότητα του καφέ είναι ευάλωτη σε παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η έκθεση στο φως, οι θερμοκρασίες, τα πρότυπα βροχόπτωσης και οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα» αναφέρει η μελέτη. «Η αύξηση της έκθεσης στο φως είναι ένας τομέας που έχει διαπιστωθεί ότι είναι σαφής συνεργός της μειωμένης ποιότητας στη γεύση και την οσμή του καφέ» συμπληρώνει.

Οι καλλιεργητές καφέ στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζουν πλήθος επιπτώσεων που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της θερμοκρασίας, τις ακανόνιστες βροχοπτώσεις, ασθένειες, ξηρασίες και κατολισθήσεις.
«Αν αυτό συνεχιστεί, πολλές περιοχές όπου σήμερα καλλιεργούνται ποικιλίες καφέ θα καταστούν όλο και περισσότερο μη παραγωγικές και μπορεί να μην παρέχουν πλέον κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για τα φυτά του καφέ» σημειώνει η μελέτη.

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα πρέπει να ξεχάσουμε τον καφέ σε λίγα χρόνια» προειδοποιεί ο Mackson Ngambi, διευθύνων σύμβουλος συνεταιρισμού καφέ στο Μαλάουι. «Τις χρονιές όπου οι βροχές της πρώιμης περιόδου είναι φτωχές ή ανύπαρκτες, η ανθοφορία του καφέ είναι επίσης κατάφωρα φτωχή. Αυτό γίνεται πλέον όλο και πιο συχνά. Η παγκόσμια τιμολόγηση του καφέ θα πρέπει να λάβει αντικειμενικά υπόψη ότι ο αγρότης καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να να διατηρήσει ένα χωράφι με καφέ και ως εκ τούτου αυξημένο κόστος παραγωγής. Εάν αυτό δεν αναγνωρίζεται και δεν ενημερώνεται η τιμή του καφέ, δυστυχώς οι περισσότεροι καλλιεργητές θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια καφέ» καταλήγει.

Όπως τονίζει η μελέτη, παρόλο που η Arabica και η Robusta είναι οι επικρατέστερες ποικιλίες φυτών καφέ, υπάρχουν πάνω από 100 άλλες, καθεμία από τις οποίες παράγει έναν διαφορετικό τύπο κόκκων καφέ. Περίπου το 70% από αυτές απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της μείωσης της ποσότητας και της ποιότητας του απαραίτητου για την ανάπτυξή τους φυσικού περιβάλλοντος. Η πιθανή απώλεια της βιοποικιλότητας του καφέ μπορεί να μειώσει την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας που δε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει
εναλλακτικές ποικιλίες για την παραγωγή νέων, πιο ανθεκτικών στο κλίμα ποικιλιών καφέ.

Πηγή: New Money

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα