Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kαινοτόμα συσκευή χειρός για την ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Εύχρηστη, ακριβής, ταχύτατη και οικονομική

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνKαινοτόμα συσκευή χειρός για την ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα - Εύχρηστη, ακριβής, ταχύτατη και οικονομική
spot_img

Αναγνωρισμένη συσκευή από Παγκόσμιους Οργανισμούς.

    Επιχορήγηση αξίας 100.000 δολαρίων (περίπου 93.000 ευρώ) έλαβε η εταιρία βιοτεχνολογίας OmniVis με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, από το ταμείο καινοτομίας στη γεωργία, για τη συσκευή ανίχνευσης τροφιμογενών παθογόνων iSpyDx. Οι ιδρυτές της εταιρείας είναι ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue. H συσκευή χειρός, που ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό και λειτουργεί με μπαταρία ανιχνεύει τάχιστα, παθογόνα μικρόβια στα τρόφιμα, το νερό καθώς και στην γεωργική αλυσίδα παραγωγής.

- Advertisement -

H συσκευή έχει σχολιαστεί από παγκόσμιους Οργανισμούς. Η Unisef είπε: «Αναζητούμε μία μεθοδολογία ταχείας ανίχνευσης E. coli στο νερό. Η λύση σας ελέγχει όλα τα πλαίσια για αυτό που ζητάμε». Ο ΠΟΥ: «Διαβάσαμε τα έγγραφα και δεν χρειαζόμαστε παρουσίαση. Είστε αυτό που ψάχνουμε». Η OXFAM: «Η ανίχνευση της χολέρας σε πραγματικό χρόνο θα εξασφάλιζε τον ταχύτερο χρόνο απόκρισης από την ομάδα παρακολούθησης».

   Σε μια συνέντευξη με τη δημοσιογράφο του Inside Indiana Business of Health, Kylie Veleta, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της OmniVis και συνιδρύτρια Katherine Clayton είπε: «Δημιουργήσαμε μια φορητή συσκευή που μπορεί γρήγορα να ανιχνεύσει τροφιμογενή παθογόνα, όπως το E. coli σε λιγότερο από 30 λεπτά, οπουδήποτε στον κόσμο», είπε η Clayton, που εξήγησε ότι οι χρήστες μπορούν να πάρουν τα δεδομένα, να τα χαρτογραφήσουν και να τα τοποθετήσουν σε πλατφόρμα, στο Cloud.

   Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις εταιρίες που διαθέτουν τις περισσότερες χρηματοδοτήσεις από το Graziadio Business School του Πανεπιστημίου Pepperdine.

   Αρχικός σκοπός για τη δημιουργία της συγκεκριμένης τεχνολογίας ήταν η ανίχνευση χολέρας, η οποία είναι μια βακτηριακή ασθένεια που συχνά μεταδίδεται από μολυσμένο ή μη επεξεργασμένο νερό σε υπανάπτυκτες χώρες. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΠΟΥ, η παγκόσμια κατάσταση όσον αφορά την ασθένεια έχει επιδεινωθεί από το 2021 περίπου, όπου έχει παρατηρηθεί μια οξεία έξαρση της 7ης πανδημίας χολέρας.

Από το 2021 μέχρι το 2022 οι χώρες που ανέφεραν κρούσματα χολέρας διπλασιάστηκαν σε 30, Μεταξύ αυτών, οι 14 δεν είχαν αναφέρει χολέρα το 2021, συμπεριλαμβανομένων μη ενδημικών χωρών (Λίβανος και Συρία) ή χώρες που δεν είχαν αναφέρει κρούσματα για τρία χρόνια (Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία), ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες ανέφεραν υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και αναλογίες θανάτου (CFR) που αντιπροσωπεύουν το 2%, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, από τις αρχές του 2023, τουλάχιστον 18 χώρες συνεχίζουν να αναφέρουν κρούσματα χολέρας. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρότυπα εποχικότητας, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

   Η Clayton υποστηρίζει την ανάγκη του συστήματος, OmniVis και λέει: «Στο τέλος της ημέρας, οι καλλιεργητές θέλουν απλώς να βάλουν φαγητό στα τραπέζια μας. Δεν έχουν καμία πρόθεση για κάτι κακό. Θέλουμε να μπορούμε να τρώμε και να μην πηγαίνουμε στο νοσοκομείο για αυτό που τρώμε. Θέλουμε λοιπόν να έχουμε αυτή την win-win κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους”.

Τονίζει μάλιστα πως η συσκευή λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα εργαστηριακής μεθόδου, αλλά δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση. «Η χρηματοδότηση θα μας βοηθήσει να δοκιμάσουμε τη λύση μας σε πραγματικές συνθήκες και να κάνουμε περισσότερες συνδέσεις στην αγροτική κοινότητα. Βλέπουμε το Ag-Celerator ως μια απίστευτη ευκαιρία να εργαστούμε με εκπληκτικό ταλέντο στην αγροτική κοινότητα σε όλο το Purdue και την πολιτεία της Ιντιάνα», δήλωσε η Clayton.

Πηγές:

https://www.insideindianabusiness.com/articles/food-safety-tool-earns-100k-from-innovation-fund

https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON437#:~:text=Current%20Situation&text=Since%20mid%2D2021%2C%20the%20world,and%20alarming%20high%20mortality%20rates.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα