Οι διαφορές του απλού γιαουρτιού με γιαούρτι με γεύσεις;
Έχετε και εσείς παρατηρήσει κάποιες φορές διογκωμένο το αλουμινένιο σφράγισμα των δοχείων γιαουρτιού; Αυτό, σύμφωνα με το HomeCookWorld, είναι σημάδι βακτηριακής δραστηριότητας ωστόσο η σύσταση κατανάλωσης διαφέρει από το λευκό στο αρωματικό γιαούρτι με φρούτα.
Είναι γνωστό πως το λευκό γιαούρτι έχει υποστεί ζύμωση, αφού καλλιεργείται από ζωντανά βακτήρια γνωστά και ως προβιοτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί πολλάκις η αξία τους για την υγεία του εντέρου. Τα περισσότερα δοχεία γιαουρτιού όμως έχουν επίσης πολλές άλλες βακτηριακές καλλιέργειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε φουσκωμένο καπάκι.
Σύμφωνα με το HomeCookWorld, “το απλό γιαούρτι παρασκευάζεται με θέρμανση του νωπού γάλακτος σε θερμοκρασία 85°C, η οποία βοηθά στη μετουσίωση της πρωτεΐνης του γάλακτος (που ονομάζεται «καζεΐνη») και την προστατεύει από το πήγμα. Στη συνέχεια, το γάλα καλλιεργείται με βακτήρια Streptococcus thermophiles ή Lactobacillus bulgaricus και μένει έξω σε θερμοκρασία 45°C για 4 έως 12 ώρες. Σε αυτή τη θερμοκρασία, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και τρέφονται με τα σάκχαρα (που ονομάζονται «λακτόζη») στο γάλα, παράγοντας όλο και μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτικού οξέος, διακετυλίου, βουτυρικού οξέος και αλκοόλης ως υποπροϊόντα. Το γαλακτικό οξύ αντιδρά στην καζεΐνη του γάλακτος, καθιστώντας το σφιχτό και δίνοντάς του μια πικάντικη γεύση (εξ ου και το ξεχωριστό πάχος και η ξινή γεύση του γιαουρτιού). Τα υπόλοιπα υποπροϊόντα βελτιώνουν επίσης το άρωμα και τη γεύση του γιαουρτιού.
Ωστόσο επειδή τα βακτήρια του γιαουρτιού δεν είναι ικανά να παράγουν αέρια, πιθανώς η διόγκωση του καπακιού να οφείλεται στο γεγονός πως πεθαίνουν και αντικαθίστανται από άλλα που μπορούν και παράγουν. Έτσι αυτό είναι ένα σημάδι πως το γιαούρτι είναι πολύ κοντά στην αλλοίωση. Αν όμως δεν υπάρχει καμία άλλη ένδειξη όπως σύσταση, γεύση ή περασμένη ημερομηνία μάλλον είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διόγκωση του καπακιού των γιαουρτιών μπορεί επίσης ορισμένες φορές να οφείλεται στο υψόμετρο. “Σε μεγάλα υψόμετρα, η πίεση μέσα στην τσάντα εξακολουθεί να είναι ίδια με την πίεση του αέρα στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά η πίεση του αέρα έξω από την τσάντα είναι χαμηλότερη”, εξηγεί ένας κάτοικος του Evergreen του Κολοράντο, μια πόλη στα 7.165 πόδια πάνω από τη θάλασσα, στο HomeCookWorld.
Αντιθέτως στο γιαούρτι με διάφορες γεύσεις, οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχει διογκωθεί το καπάκι είναι περισσότερο ανησυχητικοί παρά προβιοτικοί. Είναι σημάδι πως μπορεί να έχει τοποθετηθεί ακατάλληλα στο ψυγείο κατά τη μεταφορά ή στο κατάστημα, σύμφωνα με τον Master of Science και εγγεγραμμένο διαιτολόγο Andrea Klausner, ο οποίος εξέφρασε την άποψή της για το θέμα στο UC Berkeley Wellness. Το διογκωμένο γιαούρτι με γεύση πρέπει να απορρίπτεται, συμβουλεύει ο Klausner, “αφού δεν μπορείτε πραγματικά να ξέρετε τι προκαλεί τη διόγκωση”.
Πηγή: https://homecookworld.com/yogurt-container-with-bulging-lid/