Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προβιοτικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠροβιοτικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε
spot_img

Είδη Βακτηριών – Αποτελεσματικότητα – Διαφορά με πρεβιοτικά και συνβιοτικά – Τι πρέπει να προσέξετε.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προορίζονται να έχουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται ή εφαρμόζονται στο σώμα. Μπορούν να βρεθούν στο γιαούρτι και σε άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, σε συμπληρώματα διατροφής και σε προϊόντα ομορφιάς.

Αν και οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς ως επιβλαβή «μικρόβια», πολλά είναι στην πραγματικότητα χρήσιμα. Ορισμένα βακτήρια βοηθούν στην πέψη των τροφίμων, καταστρέφουν τα κύτταρα που προκαλούν ασθένειες ή παράγουν βιταμίνες. Πολλοί από τους μικροοργανισμούς στα προβιοτικά προϊόντα είναι ίδιοι ή παρόμοιοι με τους μικροοργανισμούς που ζουν φυσικά στο σώμα μας.

Τι είδη βακτηρίων υπάρχουν στα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά μπορεί να περιέχουν μια ποικιλία μικροοργανισμών. Τα πιο κοινά είναι τα βακτήρια που ανήκουν σε ομάδες που ονομάζονται Lactobacillus και Bifidobacterium . Άλλα βακτήρια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως προβιοτικά, όπως και ζυμομύκητες όπως ο Saccharomyces boulardii .

Διαφορετικοί τύποι προβιοτικών μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, εάν ένα συγκεκριμένο είδος Lactobacillus βοηθά στην πρόληψη μιας ασθένειας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άλλο είδος Lactobacillus ή οποιοδήποτε από τα προβιοτικά Bifidobacterium θα έκανε το ίδιο πράγμα.

Είναι τα πρεβιοτικά ίδια με τα προβιοτικά;

Όχι, τα πρεβιοτικά δεν είναι ίδια με τα προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμα συστατικά τροφίμων που διεγείρουν επιλεκτικά την ανάπτυξη ή τη δραστηριότητα των επιθυμητών μικροοργανισμών.

Τι είναι τα συνβιοτικά;

Τα συνβιοτικά είναι προϊόντα που συνδυάζουν προβιοτικά και πρεβιοτικά.

Πώς μπορεί να λειτουργήσουν τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά μπορεί να έχουν ποικίλες επιδράσεις στον οργανισμό και διαφορετικά προβιοτικά μπορεί να δρουν με διαφορετικούς τρόπους.

Τα προβιοτικά μπορεί να:

  • Βοηθήσουν τον οργανισμό να διατηρήσει μια υγιή κοινότητα μικροοργανισμών ή βοηθούν την κοινότητα μικροοργανισμών του σώματός σας να επιστρέψει σε υγιή κατάσταση μετά από διαταραχή
  • Παράγουν ουσίες που έχουν επιθυμητά αποτελέσματα
  • Επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Τι έχει δείξει η επιστήμη για την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών για παθήσεις υγείας;

Έχει γίνει μεγάλη έρευνα για τα προβιοτικά, αλλά πολλά απομένουν να μάθουμε σχετικά με το εάν είναι χρήσιμα και ασφαλή για διάφορες παθήσεις υγείας.

Τα προβιοτικά έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα για διάφορους σκοπούς υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της διάρροιας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά (συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας που προκαλείται από Clostridium difficile ), της πρόληψης της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και της σήψης σε πρόωρα βρέφη, της θεραπείας των βρεφικών κολικών, της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου και της επαγωγής ή διατήρηση της ύφεσης στην ελκώδη κολίτιδα .

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε ποια προβιοτικά είναι χρήσιμα και ποια όχι. Δεν γνωρίζουμε επίσης πόσο από τα προβιοτικά θα έπρεπε να πάρουν οι άνθρωποι ή ποιος θα ήταν πιο πιθανό να ωφεληθεί. Ακόμη και για τις συνθήκες που έχουν μελετηθεί περισσότερο, οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να βρουν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Μπορούν τα προβιοτικά να είναι επιβλαβή;

  • Τα προβιοτικά έχουν εκτεταμένο ιστορικό φαινομενικά ασφαλούς χρήσης, ιδιαίτερα σε υγιή άτομα. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει λεπτομερώς την ασφάλεια των προβιοτικών, επομένως υπάρχει έλλειψη έγκυρων πληροφοριών σχετικά με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των παρενεργειών.
  • Ο κίνδυνος επιβλαβών επιπτώσεων από τα προβιοτικά είναι μεγαλύτερος σε άτομα με σοβαρές ασθένειες ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν εξετάζονται τα προβιοτικά για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως τα πρόωρα βρέφη ή οι βαριά άρρωστοι ασθενείς στο νοσοκομείο, οι πιθανοί κίνδυνοι των προβιοτικών θα πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά σε σχέση με τα οφέλη τους.
  • Πιθανές επιβλαβείς επιδράσεις των προβιοτικών περιλαμβάνουν λοιμώξεις, παραγωγή επιβλαβών ουσιών από τους προβιοτικούς μικροοργανισμούς και μεταφορά γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά από προβιοτικούς μικροοργανισμούς σε άλλους μικροοργανισμούς στην πεπτική οδό.
  • Ορισμένα προβιοτικά προϊόντα έχουν αναφερθεί ότι περιέχουν μικροοργανισμούς διαφορετικούς από αυτούς που αναφέρονται στην ετικέτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες ενδέχεται να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Μην χρησιμοποιείτε προβιοτικά ως λόγο για να αναβάλλετε την επίσκεψη στον γιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
  • Εάν σκέφτεστε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε προβλήματα υγείας. Οποιοσδήποτε έχει σοβαρή υποκείμενη κατάσταση υγείας θα πρέπει να παρακολουθείται στενά κατά τη λήψη προβιοτικών.
  • Αναλάβετε την υγεία σας—συζητήστε με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τυχόν συμπληρωματικές προσεγγίσεις υγείας που χρησιμοποιείτε. Μαζί, μπορείτε να πάρετε κοινές, καλά ενημερωμένες αποφάσεις.

Πηγή: nccih.nih.gov

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα