Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πολύ αργά για.. δάκρυα – Οι εξαγωγείς απροετοίμαστοι για τα υποχρεωτικά σήματα ανακύκλωσης στη Γαλλία

ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΠολύ αργά για.. δάκρυα - Οι εξαγωγείς απροετοίμαστοι για τα υποχρεωτικά σήματα ανακύκλωσης στη Γαλλία
spot_img

Όσοι εξάγουν προϊόντα στη Γαλλία θα πρέπει να τυπώνουν λογότυπα με λεπτομέρειες ανακύκλωσης στις ετικέτες – Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες – Απροετοίμαστοι οι Βρετανοί.

Της Δέσποινας Χάρου

Με πρόστιμα ύψους 15.000 ευρώ θα έρθουν αντιμέτωποι εξαγωγείς στη Γαλλία, από το Μάρτιο,  αν οι συσκευασίες τους δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία που απαιτεί λογότυπα ανακύκλωσης. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται ανά σειρά προϊόντων που δεν διαθέτουν αυτό το λογότυπο.

Ο νόμος θέλει όλα τα ποτά και τα τρόφιμα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, να διαθέτουν λογότυπο “Triman” (το tri μεταφράζεται σε ταξινόμηση στα γαλλικά) και ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβριο για τα εισαγόμενα προϊόντα. Ωστόσο στις εταιρίες δόθηκε χρόνος προσαρμογής μέχρι το Μάρτιο. Aυτό σημαίνει ότι όσα προϊόντα από ξένες χώρες, δεν έχουν τα λογότυπα ανακύκλωσης, τον Μάρτιο θα κατέβουν από τα ράφια λιανικής.

Το λογότυπο Triman είναι μια υποχρεωτική, ενοποιημένη σήμανση για προϊόντα στο τέλος του κύκλου ζωής τους που δημιουργήθηκε από το γαλλικό διάταγμα No.2014-15733 προκειμένου να εναρμονιστούν τα συστήματα χωριστής συλλογής στη Γαλλία και είναι υποχρεωτικό από το 2015, αλλά σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς το 2021 και οι πωλητές που εισάγουν προϊόντα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν το λογότυπο στη συσκευασία τους. Αυτό το σύμβολο εισήχθη για να παρέχει ένα πιο εύκολα κατανοητό σύμβολο για τους πολίτες και τους καταναλωτές στη Γαλλία, ώστε να διασφαλίζεται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων προϊόντων στο τέλος της ζωής τους. 

Ο κύριος λόγος για αυτό το σύμβολο είναι να διευκολύνει τους καταναλωτές να κατανοήσουν πώς να ταξινομούν τα σκουπίδια τους. Τα προϊόντα και οι συσκευασίες με το λογότυπο Triman προορίζονται να συλλέγονται σε χωριστές ροές απορριμμάτων, όπως χαρτί ή ανακυκλώσιμα πλαστικά. Εάν το σύμβολο δεν υπάρχει, το προϊόν μπορεί να απορριφθεί γενικά.

Το λογότυπο που θα επισημαίνει στους καταναλωτές ότι η εκάστοτε συσκευασία χρειάζεται ταξινόμηση ή ανακύκλωση, θα συνοδεύεται από έναν κωδικό QR, που θα παρέχει περεταίρω λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

   Όπως αναφέρεται στο Food Ingredients First, οι Βρετανοί λιανοπωλητές τροφίμων και ποτών δεν είναι ενημερωμένοι για το νέο νόμο, παρόλο που σύμφωνα με το τμήμα εμπορίου, η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ότι έχει γνωστοποιήσει δεόντως σε τρίτες χώρες ότι ο νόμος θα τεθεί επίσημα σε ισχύ τον Μάρτιο, από τον περασμένο Οκτώβριο.

“Διαπιστώσαμε ότι περίπου το 99% των εμπορικών σημάτων στο Buyerdock* δεν έχουν ακούσει για το νόμο”, λέει ο Kevin Dixie,  συνιδρυτής της Buyerdock. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ενώ επικοινώνησαν με πέντε πολυεθνικές Βρετανικές εταιρίες από την αρχή κιόλας του νόμου, παρουσιάζουν ωστόσο μια καθυστέρηση στη συμμόρφωση με το νέο νόμο, την οποία οι ίδιοι μεταφράζουν σε άγνοια.

Το εγχείρημα του Γάλλου υπουργού Οικολογίας, Bérangere Couillard, να πραγματοποιεί τηλεφωνήματα σε εταιρίες για να ενημερώνεται για την πορεία του λογότυπου, θα μπορούσε να βοηθήσει και τη Βρετανία σύμφωνα με τον Dixie. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας τονίζει πως έχουν πραγματοποιήσει πολλές ενέργειες για την ενημέρωση άλλων χωρών.

   Επομένως, οι Βρετανικές εταιρίες έσπευσαν τελευταία στιγμή να ανταποκριθούν στο νόμο και να εγγραφούν στο Buyerdock και πραγματοποιούν σπασμωδικές κινήσεις σε σχέση με τις ετικέτες, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.

   Η Γαλλία, προς αποφυγή τέτοιων ανακριβειών μεταξύ των χωρών, προτρέπει ολόκληρη την ΕΕ σε συσπείρωση για τη δημιουργία ενός κοινού, ενιαίου νόμου. “Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ έχει θέσει το νόμο και οποιαδήποτε  χώρα μπορεί να τον εφαρμόσει με τον δικό της τρόπο”, τονίζει ο Dixie.

*Εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων που παρέχει λύσεις σήμανσης QR που βοηθούν τους Βρετανούς κατασκευαστές συσκευασιών να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα