Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η δυτική διατροφή -πλούσια σε λιπαρά- σκοτώνει τα γαστρεντερικά παράσιτα!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ δυτική διατροφή -πλούσια σε λιπαρά- σκοτώνει τα γαστρεντερικά παράσιτα!
spot_img

Η σύγχρονη δυτική δίαιτα που δέχεται έντονες επικρίσεις έχει και ένα καλό: Σύμφωνα με μελέτη σκοτώνει το παρασιτικό σκουλήκι που είναι βασική αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mucosal Immunology, αποδεικνύει πως μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά μπορεί να εξουδετερώσει το παρασιτικό σκουλήκι που αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής κυρίως, το παράσιτο επηρεάζει έως και ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Ένα από αυτά είναι το Trichocephalus trichiuris ή whipworm και είναι ικανό να προκαλέσει μακροχρόνιες λοιμώξεις στο παχύ έντερο, σύμφωνα με το Science Daily.

   Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό να εξαλείψει αυτό το παράσιτο. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Commonwealth Scholarship Commission, το The Wellcome Trust και το EPSRC (Engineering and Physical Sciences Research Council).

     Η Dr Evelyn Funjika, πρώην επικεφαλής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και νυν στο Πανεπιστήμιο της Ζάμπια λέει: “Ακριβώς όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι φθηνότερες δίαιτες είναι συχνά πλούσιες σε λιπαρά και οι κοινότητες που κινδυνεύουν από το whipworm χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτές τις φθηνές δίαιτες. Η αλληλεπίδραση της μόλυνσης από σκουλήκια και της δυτικής δίαιτας είναι ένα βασικό στοιχείο, άγνωστο για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Για να μπορέσουμε να μελετήσουμε πώς η διατροφή επηρεάζει τη μόλυνση από παράσιτο σκουλήκι, χρησιμοποιήσαμε ένα μοντέλο ποντικιού, το Trichuris muris, που σχετίζεται στενά με τον ανθρώπινο σκουλήκι που μοιάζει με μαστίγιο Trichuris trichiura και βλέπουμε πώς μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επηρεάζει το ανοσοποιητικό”.

   Σε προηγούμενη έρευνα, έχει αποδειχθεί πως η ουσία που εκκρίνει το ανοσοποιητικό για να αποβάλει το παράσιτο, βασίζεται σε λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται T-helper 2, και έχουν ως κύριο ρόλο την εξάλειψη γαστρεντερικών παρασίτων. Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά λοιπόν αυξάνει το μόριο T-helper 2, και με αυτόν το τρόπο συμβάλει στην εξουδετέρωση των παρασίτων από το παχύ έντερο.

Ο Dr. John Worthington, επικεφαλής της έρευνας από το Τμήμα Βιοϊατρικής και Επιστήμης της Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ λέει: “Μας εξέπληξε πολύ αυτό που βρήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται κυρίως με αυξημένη παθολογία κατά τη διάρκεια της νόσου. Ωστόσο, στην περίπτωση της μόλυνσης από σκουλήκι, αυτή η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επιτρέπει στα Τ-βοηθητικά κύτταρα να κάνουν τη σωστή ανοσολογική απόκριση να διώξει το σκουλήκι”. Ο επίσης επικεφαλής καθηγητής Richard Grencis από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δήλωσε: “Οι μελέτες μας σε ποντίκια σε μια τυπική δίαιτα δείχνουν ότι το ST2 δεν ενεργοποιείται κανονικά κατά την αποβολή του παρασίτου, αλλά η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενισχύει τα επίπεδα του ST2 και ως εκ τούτου επιτρέπει την αποβολή μέσα από ένα εναλλακτικό μονοπάτι”. Ο καθηγητής Ντέιβιντ Θόρντον από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πρόσθεσε: “Ήταν πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι η απλή αλλαγή της διατροφής άλλαξε εντελώς την ανοσολογική απόκριση στο έντερο από μια που αποτυγχάνει να διώξει το παράσιτο, σε μια που επιφέρει όλους τους σωστούς μηχανισμούς για να το εξαλείψει”.

   O Dr. Worthington απο την άλλη, εφυστά την προσοχή στις συγκρουόμενες μελέτες και τονίζει πως αυτά τα ευρήματα μπορεί να αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις. “Πριν παραγγείλετε αυτό το φαγητό υψηλό σε λιπαρά, έχουμε δημοσιεύσει προηγουμένως ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή ενός διαφορετικού παρασιτικού σκουληκιού του εντέρου. Επομένως, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να εξαρτώνται από το πλαίσιο, αλλά αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι η επίδειξη του πώς η διατροφή μπορεί να αλλάξει βαθιά την ικανότητα δημιουργίας προστατευτικής ανοσίας και αυτό μπορεί να μας δώσει νέες ενδείξεις για θεραπείες για τα εκατομμύρια που υποφέρουν από εντερικές παρασιτικές λοιμώξεις παγκοσμίως».

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230206130429.htm

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα