Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αυξάνονται οι έλεγχοι εισαγωγής σε ταχίνι και χαλβά από τη Συρία λόγω κινδύνου σαλμονέλωσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Αυξάνονται οι έλεγχοι εισαγωγής σε ταχίνι και χαλβά από τη Συρία λόγω κινδύνου σαλμονέλωσης
spot_img

Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από τον Ιανουάριο του 2019, με τη Γερμανία να έχει τα περισσότερα κρούσματα. 

Τον υψηλό κίνδυνο σαλμονέλωσης από προϊόντα με βάση το σουσάμι όπως ταχίνι και χαλβάς που εισάγονται από τη Συρία επισημαίνει στον εκτελεστικό κανονισμό 2023/1110 της 6ης Ιουνίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

- Advertisement -

Ο νέος κανονισμός επιβάλει αυξημένους επίσημους ελέγχους και έκτακτα μέτρα για την εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στην ΕΕ καθώς όπως αναφέρεται έχουν καταγραφεί πολλές ειδοποιήσεις για σαλμονέλα σε Συριακό ταχίνι και χαλβά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης RASFF. Μέχρι στιγμής φέτος, πέντε ειδοποιήσεις έχουν αναρτηθεί στην πύλη Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) για Salmonella σε χαλβά από τη Συρία, την Αίγυπτο και την Τουρκία, επτά για Salmonella σε ταχίνι και τέσσερις για Salmonella σε πάστα σουσαμιού. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από σαλμονέλα σε σουσάμι και σε προϊόντα του, από τον Ιανουάριο του 2019, με τη Γερμανία να έχει τα περισσότερα κρούσματα. 

Υποχρεωτικός ο έλεγχος στο 20% των εισαγωγών προϊόντων από σουσάμι.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να απαιτηθεί αυξημένο επίπεδο επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές αυτών των εμπορευμάτων από τη Συρία. Τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει επομένως να συμπεριληφθούν στο παράρτημα I του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793, με συχνότητα ελέγχου ταυτότητας και φυσικών ελέγχων που ορίζεται στο 20 % των αποστολών που εισέρχονται στην Ένωση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα