Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αυξάνονται οι έλεγχοι εισαγωγής σε ταχίνι και χαλβά από τη Συρία λόγω κινδύνου σαλμονέλωσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Αυξάνονται οι έλεγχοι εισαγωγής σε ταχίνι και χαλβά από τη Συρία λόγω κινδύνου σαλμονέλωσης
spot_img

Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από τον Ιανουάριο του 2019, με τη Γερμανία να έχει τα περισσότερα κρούσματα. 

Τον υψηλό κίνδυνο σαλμονέλωσης από προϊόντα με βάση το σουσάμι όπως ταχίνι και χαλβάς που εισάγονται από τη Συρία επισημαίνει στον εκτελεστικό κανονισμό 2023/1110 της 6ης Ιουνίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο νέος κανονισμός επιβάλει αυξημένους επίσημους ελέγχους και έκτακτα μέτρα για την εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στην ΕΕ καθώς όπως αναφέρεται έχουν καταγραφεί πολλές ειδοποιήσεις για σαλμονέλα σε Συριακό ταχίνι και χαλβά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης RASFF. Μέχρι στιγμής φέτος, πέντε ειδοποιήσεις έχουν αναρτηθεί στην πύλη Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) για Salmonella σε χαλβά από τη Συρία, την Αίγυπτο και την Τουρκία, επτά για Salmonella σε ταχίνι και τέσσερις για Salmonella σε πάστα σουσαμιού. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από σαλμονέλα σε σουσάμι και σε προϊόντα του, από τον Ιανουάριο του 2019, με τη Γερμανία να έχει τα περισσότερα κρούσματα. 

Υποχρεωτικός ο έλεγχος στο 20% των εισαγωγών προϊόντων από σουσάμι.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να απαιτηθεί αυξημένο επίπεδο επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές αυτών των εμπορευμάτων από τη Συρία. Τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει επομένως να συμπεριληφθούν στο παράρτημα I του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793, με συχνότητα ελέγχου ταυτότητας και φυσικών ελέγχων που ορίζεται στο 20 % των αποστολών που εισέρχονται στην Ένωση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα